Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».
Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εξουσιαστές αυτού κόσμου είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
Ας δούμε γιατί.
Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ονλαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900% *(του συνολικού εξωτερικού της χρέους ). Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρείς βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κρόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.
Να πως έγινε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις η Ισλανδία να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μίνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».
Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά των πληρωμή των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜ«Ε», περιλαμβανομένου και του Εβραιονιούζ-Euronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.
Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί: αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.
Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.
Σήμερα οι ίδιες λύσεις προτείνονται σε άλλα Έθνη. Λένε στο Έθνος των Ελλήνων ότι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η μοναδική διέξοδος από το οικονομικό τέλμα. Τώρα τα ίδια λένε και στους Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους.
Ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία. Στην άρνησή τους να υποκύψουν στα ξένα συμφέροντα: όταν μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις.


























































ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ…
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ …ΑΛΛΟΥΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ…
Είμαστε κότες δυστυχώς.Απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση είχα την εντύπωση ότι άμεσα θα ξεσηκωθούμε.Δε μπορώ ακόμα να προσδιορίσω την έννοια,επανάσταση,μέσα στο μυαλό μου και πως τελικά θα συμβεί αυτή,αλλά έχω την εντύπωση ότι κάθε μέρα που περνάει η ανάγκη γι αυτήν γίνεται πιο επιτακτική.Το άρθρο αυτό ίσως μας δείχνει τον πραγματικό δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς,αρκεί όλοι μας να θυμηθούμε επιτέλους ποιοι είμαστε και ποιες αρχές πρεσβεύουμε.
Σταμάτησα να διαβάζω στο «αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αν δεν ξέρεις τίποτα για το αντικείμενό σου, δεν αξίζεις την προσοχή κανενός.
Κολλάς! Όλοι κολλάμε κάπου!! Κολλημένοι δεν είμαστε όλοι;;; Καλό μας ξεκόλλημα!!
Ήδη στην πηγή σου στα σχόλια έχουν καταλάβει ότι το άρθρο έχει γραφτεί από ανίδεο άνθρωπο. Μας λέει 900% του ΑΕΠ χρέος; Ναι, αλλά αυτό είναι το συνολικό εξωτερικό χρέος (το 2009, όχι το 2007), που απλώς σε κάνει ευάλωτο σε διακυμάνσεις τής παγκόσμιας οικονομίας, το δημόσιο χρέος (που είναι το πρόβλημα τής Ελλάδας) δεν υπερέβη ποτέ το 100% τού ΑΕΠ, μάλιστα το 2007 ήταν στο 28%. Κανένα κράτος δεν επιβιώνει με 900% τού ΑΕΠ δημόσιο χρέος.
http://www.sedlabanki.is/lisalib/getfile.aspx?itemid=6475
Επίσης είναι ανορθόγραφο. Αλήθεια, αν είναι να γράψει κανείς ένα άρθρο ας το κάνει σωστά και μεθοδικά, γιατί το bullshit αναγνωρίζεται πολύ εύκολα στην εποχή τού διαδικτύου. Ακόμα κι αν βαριούνται οι περισσότεροι να ψάξουν τις πηγές και πιστεύουν ότι τους αρέσει.
Κοίτα συμπατριώτη!
Απ’ ότι φαίνεται αντιλαμβάνεσαι καλά τα οικονομικά και δείχνεις να έχεις εμπιστοσύνη στον ορθολογικό τρόπο που σκέφτεσαι! Δέχομαι τη διόρθωση περί “900% του συνολικού εξωτερικού της χρέους”
Εντούτοις, δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι ότι εστιάζεις σε κάτι που δεν βρίσκεται σε αυτό που επικεντρώνεται το παρόν άρθρο.
Κατά τι δική μου κρίση, αυτό το άρθρο έχει στόχο να καταδείξει, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τα ηνία στα χέρια του και να αλλάξει πορεία. Να βάζει τον πήχη εκεί που αυτός ορίζει και όχι όπως του ορίζουν οι κρατούντες και το κατεστημένο! Κάτι που μάλλον εσύ δεν φαίνεται να πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει. Το σκεπτικό που καταθέτεις, μετά το τεκμήριο του οίκου Fitch που παρουσιάζεις, δεν δείχνει κάτι το διαφορετικό από την παλιά νοοτροπία.
Και είσαι δικαιολογημένος, αφού μέσα στον άκρατο σχετικισμό που επικρατεί, είναι δύσκολο να ξεφύγει ο άνθρωπος. Άλλωστε, το όμοιο δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει το όμοιό του. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό για να δημιουργηθεί η απαραίτητη αντίφαση!!
Απλά ελπίζω όλο και να λιγοστεύουν τύποι σαν και σένα για να δώσουν χώρο στη νέα συνειδητότητα! Και απ’ ότι φαίνεται, ευτυχώς αυτό γίνεται αφού όλο και περισσότεροι ξεβολεύονται! Δυστυχώς οι πιο αδύναμοι την πληρώνουν πάντα πρώτοι…. αλλά εκείνοι είναι πάντα καταδικασμένοι να παρατάσσονται στην πρώτη γραμμή…. για πολλούς λόγους!!
Και ακριβώς ΑΥΤΟ πρέπει να αλλάξει! Να πασχίσουμε όλοι ώστε να κλείσει η ψαλίδα αδύναμου – ισχυρού!!
Ρε μάστορα, τι επιμένεις. Αφού ο Lefcant καλά σου λέει. Οταν δεν ξέρεις ούτε 5 βασικά πράγματα για ένα αντικείμενο γιατί να το αναπαράξεις? Εγώ ξέρω ότι είναι όλα λάθος στο άρθρο σου. Τα περισσότερα γεγονότα και όλα τα συμπεράσματα. Οι περαστικοί που το βλέπουν όμως δεν θα το δουν όπως εσύ, δηλαδή ως κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο. Θα πουν “τι ώραια, έμαθα και κάτι για την Ισλανδια που δεν ηξερα τίποτα”. Επιτέλους να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ίντερνετ για το καλό μας. Το οποίο σημαίνει προάγωντας την αλήθεια και όχι τους μύθους. Η αλήθεια θα μας απελευθερώσει. Οι μύθοι καλοί είναι για θέματα όπως ο Ηρακλής και η Ζήνα αλλά όταν βλέπουμε τον σημερινό κόσμο μέσα από το πρίσμα της απόλυτης παραπληροφόρησης δεν θα ελευθερωθούμε ποτέ.
Ουφ, λυπάμαι που στα χώνω αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω σελίδες που τις διαβάζει κανείς και βγαίνει πιο χαζός από ότι μπήκε. Λοιπόν να και οι δικές μου διορθώσεις:
Το μπλακ-άουτ των ΜΜΕ για την Ισλανδία είναι ψέμα. Απλά τα πιο ζουμερά από όσα λες έγιναν πριν από το δικό μας κραχ. Τα ΜΜΕ τα ειχαν πει όλα κανονικά και αντικειμενικά, απλά τότε δεν τα παρακολούθησες.
Η περίπτωση της Ισλανδίας είναι υπερβολικά διαφορετική από τη δική μας. Εκεί δεν έσκασαν τα δημοσιονομικά τους. Εσκασαν κάποιες ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες έπαιξαν τόσο ριψοκίνδυνα (τοξικά) που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν. Με το κραχ έχασαν τα λεφτά τους οι περισσότεροι Ισλανδοί, λεφτά βέβαια τα οποία ήταν ουσιαστικά φτιαγμένα εξ’αρχής από αέρα κοπανιστό (φούσκα).
Ο καυγάς όμως δεν έγινε για αυτά τα χρήματα. Έγινε για τα χρήματα που έχασαν με τον ίδιο τρόπο πολλοί Βρετανοί και Ολλανδοι πολίτες (που είχαν επενδύσει στις τοξικές τράπεζες της Ισλανδίας). Η Αγγλία και η Ολλανδία τότε ζήτησαν από την Ισλανδια να κάνει ένα νόμο ότι τη χασούρα των τραπεζών θα τη χρεωθεί το κράτος, το οποίο φυσικά θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Τα ελεεϊνά τους σχέδια δεν πέρασαν γιατί ο κόσμος τα κατάλαβε και φυσικά ξεσηκώθηκε και δικαίως.
Και το πιο σημαντικό για μας: Η περιπτωση της Ισλανδίας δεν είναι συγκρίσιμη με τη δική μας. Σε εμάς εκεινος που τα σκάτωσε ήταν εξ’αρχής το κράτος. Μεγάλη διαφορά εφόσον έχουμε δημοκρατία (αν και δεν βλέπω να την αξίζουμε
)
Αγαπητέ kostas δεν διαφωνώ καθόλου με τα περισσότερα που έχεις γράψει για την περίπτωση της Ισλανδίας.
Είναι καθαρά διαφορετική περίπτωση. Όμως συμβαίνει κάτι το οποίο είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και το έχει τονίσει επανειλημμένως ο Δελαστίκ σε άρθρα του στο παρελθόν.
Δηλαδή….πως γίνεται όλες οι χώρες που έχουν αυτή την στιγμή επάνω τους το κύριο πρόβλημα της κρίσης όπως η Ιρλανδία η Ελλάδα η Ισπανία η Πορτογαλία η Ιταλία και στο πρόσφατο παρελθόν η Ισλανδία να έχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα πχ Η Ελλάδα χρέους και ελλειμμάτων σε αντίθεση με το τραπεζικό της Ισλανδίας αλλά και τον πλεονασματικό προυπολογισμό της Ισπανίας και το ΔΝΤ να προτείνει σε όλους ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια μέτρα;;
Με την ίδια λογική που το ΔΝΤ προτείνει σε όλους μειώσεις μισθών τότε για ποιο λόγο να μην χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της Ισλανδίας στην Πορτογαλία;;;
Γιατί το θέμα δεν είναι με ποιον τρόπο θα λύσεις το πραγματικό σου πρόβλημα μέσω του ΔΝΤ αλλά πως θα ξεφορτωθείς το ΔΝΤ!!!!! Αφού δεν υπάρχει παράδειγμα σε καμία χώρα του κόσμου που το ΔΝΤ να πέτυχε!!!!! Όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο πηγαίνει σε χώρες για “βοήθεια” και όλοι ξέρουν και τον σκοπό της υποτιθέμενης “βοήθειας”…Και μάλιστα για να μην ξεχνάμε ποιοι ήταν αλλά και είναι σήμερα οι διευθυντές του ΔΝΤ και ποιους αντιπροσωπεύουν….( να θυμίσω βιαστές , διεφθαρμένους…κλπ.)
Οπότε μήπως το παράδειγμα της Ισλανδίας δεν είναι η οικονομική λύση που έκανε την χώρα να ορθοποδήσει αλλά η πολιτική λύση που εφάρμοσε;
Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι πολιτικό και ηθικό και όχι οικονομικό. Αν δεν λύσεις το πρώτο δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το οικονομικό από αυτούς κιόλας που οι ίδιοι ευθύνονται για την δημιουργία του.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη της Ισλανδίας ως πολιτικού τρόπου διευθέτησης του τραπεζικού της προβλήματος σε όφελος του πληθυσμού και όχι των τραπεζών ως πολιτική λύση και για άλλες χώρες με όχι απαραίτητα παρόμοια προβλήματα αλλά συναφή από την στιγμή που πάλι οι τράπεζες είναι “κακοί” του παιχνιδιού.
Φιλε Ιωαννη, είναι μύθος ότι το ΔΝΤ έχει μονο αποτυχίες. Ψάξε το και θα δεις. Γι’ αυτό έλεγα ότι όταν το θέμα είναι σοβαρό δεν πρέπει να αναπαράγουμε στο νετ κάτι αν δεν το κατέχουμε καλά. Γιατί έτσι γινομαστε πιόνια στον προπαγανδιστικό μηχανισμό διαφόρων συμφερόντων. Και έτσι εμπεδώνονται από τον πολύ κόσμο οι μύθοι και μετά δεν μπορεί να ερμηνεύσει σωστά αυτά που συμβαίνουν γύρω του.
Στην Ελλάδα ειδικά το πράγμα είναι φως φανάρι. Οι κακοί του παιχνιδιού είναι η διαφθορά του κρατικού μας μηχανισμού. Μην κάθεσαι να ψάχνεις για κανένα άλλοθι τύπου ΔΝΤ. Ο λαός από τη μεριά του θα έπρεπε να εμποδίσει το κράτος να φτάσει την κατάσταση σε τόσο άσχημο σημείο αλλά δεν μπόρεσε. Για την ακρίβεια δεν μπόρεσε καλά-καλά να προσπαθήσει. Σε αυτό φταίει λίγο η διαφθορά του ίδιου του λαού (“συγκοινωνούντα δοχεία” με το κράτος είναι άλλωστε), λίγο η αδιαφορία για τα κοινά, λίγο η ψυχοσύνθεση, ο ωχαδερφισμός, η ροπή μας να τρώμε την κολακεία και διάφοροι άλλοι παράγοντες.
Λες ότι το ζητούμενο είναι να διώξουμε το ΔΝΤ. Εντάξει αλλά το λες ανάποδα. Το ΔΝΤ πάει ακριβώς στις προβληματικές χώρες. Πιο σωστό είναι δηλαδή να πεις ότι το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε τη χώρα μας. Και τότε το ΔΝΤ θα φύγει μαζί με την ανάγκη που το έφερε.
Τώρα αυτό που λες για τις τράπεζες είναι κάπου σωστό. Έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Θα ήθελα να δω άτομα να κάθονται στο σκαμνί για όλα αυτά αλλά δεν ξέρω τι δυνατότητες υπάρχουν να γίνει κάτι τέτοιο. Και πάλι όμως μην ξεχνάς ότι οι τράπεζες είναι τόσο κακές όσο τις παίρνει και εκεί πρέπει να εστιάσουμε αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Αν δηλαδή ο λαός μας βελτιωθεί και το κράτος μας γίνει κράτος (ας μην πω τι είναι τώρα…) τότε και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμπεριφέρονται πιο ξηγημένα και να βγάζουν το κέρδος που είναι λογικό να βγάζουν, να κόψουν δηλαδή τις αρπαχτές τύπου φαρ ουέστ.
Το ΔΝΤ έχει μόνο αποτυχίες όπου χρειάστηκε να επέμβει στο σύνολο της οικονομίας με μεγάλα και σοβαρά ποσά. Προφανώς και θα εννοείς “μη αποτυχίες” τις περιπτώσεις εκείνες που έχει επέμβει με μικροποσά απλά για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ως “οικονομικός αρωγός” μετά τον ΒΠΠ ενώ στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι μόνο έτσι δεν είναι.
Το ΔΝΤ δεν πηγαίνει ποτέ σε χώρα που είναι “καθαρή”. Και είναι πολύ απλό κι εδώ συμφωνώ και μαζί σου. Γιατί πολύ απλά καθαροί πολιτικοί δεν καταστρέφουν χώρες. Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί τότε πηγαίνουν σε διεφθαρμένες;;
Δεν υπάρχει ούτε ένα οικονομικό βιβλίο σε πανεπιστήμιο ή εκτός που να μην τρομάζει τον αναγνώστη του αναφερόμενο στο ΔΝΤ.
Και θεωρώ ότι γνωρίζεις πολύ καλά ότι το ΔΝΤ “δημιουργεί¨και συνθήκες ύφεσης ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Και από τα γραφόμενα σου θεωρώ ότι είσαι έξυπνος άνθρωπος ώστε να πέφτεις στην παγίδα του “φταίμε εμείς” και όχι το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ καθώς και οι τράπεζες δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλων κερδών εκτός κρίσεων. Ο δανεισμός είναι το μεγαλύτερο όπλο κατάλυσης κράτους – και κυρίως όταν τα κυριότερα κεφάλαια προέρχονται από ιδιωτικές τράπεζες ( γιατί απλά κεντρικές κρατικές τράπεζες είναι πλέον λίγες) και μάλιστα κάποιες από αυτές δεν εφαρμόζουν καν τον κανόνα του χρυσού και απλά κόβουν χαρτάκια όπως πχ η FED.
Για αυτό και έκανα θέμα την πολιτική διάσταση του θέματος. Γιατί ένας σοβαρός πολιτικός θα κάνει πράξη την Οικονομική θεωρία του πατέρα της Οικονομικής επιστήμης του Αριστοτέλη και θα βάλει πρώτα τον άνθρωπο ( Οικογένεια) σαν βάση της Πολιτικής Οικονομίας και όχι τα κέρδη του κάθε τοκογλύφου που στο κάτω κάτω δεν νοιάζεται για τίποτα εκτός από την τσέπη του και πόσα call girls θα πηδήξει μέσα στην εβδομάδα όσο και να διαφωνούμε εμείς οι δύο……
Ίσως αυτό είναι και ο σκοπός του…. Οπότε μήπως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερη αξία ακόμα και αν έχει τις ευθύνες του για την σημερινή κατάσταση και όχι να τον στέλνουμε στην κόλαση του ΔΝΤ;
Οσον αφορά την διαφθορά του λαού – για να συμπληρώσω – συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά για να σταματήσει η διαφθορά στα χαμηλά πρέπει να εξαφανιστεί η διαφθορά στα ψηλά και να τιμωρηθεί με εξοντωτικές ποινές. Όταν δλδ θα σταματήσει να βρωμάει το ψάρι από το κεφάλι θα αρχίσει και η αλλαγή προς το καλύτερο.
Εδώ θέλω να σου θυμίσω τι είπε τις ημέρες της εισόδου μας στο ΔΝΤ Αμερικανός Οικονομολόγος, όταν τον ρώτησαν την γνώμη του για την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποτιθέμενη σωτηρία της….
Είπε ” Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί γιατί το πρόβλημα της δεν είναι οικονομικό. Δεν θα σωθεί επειδή οι δημιουργοί του χρέους της είναι οι υποτιθέμενοι σωτήρες της”!!!!
Πρόσφατα πριν τις τελευταίες εκλογές ο Bangalows ρωτήθηκε ακριβώς επάνω στην προηγούμενη φράση….και ξέρεις τι απάντησε;
” Συμφωνώ και ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν θα κατεβώ ξανά υποψήφιος…επειδή το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένο”….
Αντε βρες άκρη τώρα εσύ φίλε που τον είχες τόσο καιρό αντιπρόεδρο και όταν τον ρώτησε ο Χ’Νικολάου ποιες ακριβώς είναι οι τομείς ευθύνης του ως αντιπρόεδρος απάντησε….
“Ο σχεδιασμός της Αθήνας με τους αρμόδιους φορείς για την επαναφορά του κέντρου της Αθήνας στους κατοίκους της.”
Έλεος…..όσο έγινε η Αθήνα ανθρώπινη πόλη όσο ήταν αυτός αντιπρόεδρος άλλο τόσο εγώ έγινα Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας….
ε αυτοί φέρανε το ΔΝΤ φίλε οπότε αν δεν φύγουν αυτοί δεν θα φύγει και το ΔΝΤ…..