Εθνικό σχέδιο για τα προγράμματα σπουδών ελληνικής γλώσσας


Γιωτα Μυρτσιωτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Οταν δεν βρίσκουμε τις λέξεις, πιανόμαστε στα χέρια!». Τη φράση της Γαλλίδας ακαδημαϊκού και ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί επικαλέστηκε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για να επισημάνει τη σημασία της γλωσσικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά την έναρξη της τριήμερης συνάντησης εργασίας για την «Ελληνική γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή» που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του υπεραιωνόβιου ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ κ. Εμμανουήλ Κριαρά (104 ετών), ο οποίος επέμεινε στην ενίσχυση της καλλιέργειας των σχέσεων δασκάλου-μαθητή, στον περιορισμό των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο, στην αξιολόγηση δασκάλων και μαθητών, αλλά και στον εθισμό των μαθητών στην έρευνα, η κ. Διαμαντοπούλου ξεδίπλωσε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για τα προγράμματα σπουδών εντός της χώρας και τα κέντρα ελληνομάθειας εκτός συνόρων. Μεταξύ των προτάσεων για τη διδασκαλία της γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα σχολεία του εξωτερικού, στους ανήλικους και ενήλικους παλιννοστούντες και μετανάστες εντάσσεται η δημιουργία ενός ισχυρού Οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια. Θα έχει τη μορφή ενός Διεθνούς Δικτύου Σημείων Επαφής με την Ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και θα βρίσκεται σε διασύνδεση με τις έδρες ελληνικών σπουδών και των τμημάτων ελληνομάθειας ανά τον κόσμο. Το διεθνές Δίκτυο με το όνομα «Λόγος» (Logos) θα έχει τον χαρακτήρα του «Γκαίτε» ή του Βρετανικού Συμβουλίου, όπως εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου, και θα συντονίζει τους 400 πυρήνες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα προωθεί την ιδέα της σύστασης ενός Εθνικού Συμβουλίου για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ μελετά τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την Ελληνική Γλώσσα για τον σχεδιασμό τεσσάρων εμπλεκόμενων υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού) που στηρίζουν τη λειτουργία των τμημάτων στις πέντε ηπείρους.

kathimerini

Με το μόνιμο μέλος της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ για Υπουργό και συνεργάτες τύπου Δραγώνα να μας λένε για την μικρότητα της ελληνικής γλώσσας ωφείλω νομίζω να είμαι πολύ επιφυλακτικός σε όλα αυτά. Μακάρι να άνω λάθος. Πάντως διαφωνώ με τον περιορισμό της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο. Είναι η ιστορία της γλώσσας μας, η ταυτότητά της. Συμφωνώ όμως στην ριζική αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας τους.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία filologos10 καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Εθνικό σχέδιο για τα προγράμματα σπουδών ελληνικής γλώσσας

  1. Ὁ/ἡ Πολίτης της Μπανανίας γράφει:

    Δυστυχώς έξω την Ελληνική γλώσσα την έχουν σε πολύ μεγαλύτερη υπόληψη απο εμάς εδώ, που συμβαίνει το αντίθετο, με τον μέσο νεοέλληνα να έχει ένα περιορισμένο λεξιλόγιο 500-1000 λέξεων και αυτές ανορθόγραφες.

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ filologos10 γράφει:

    Έχω δει μαθήτριά μου να στέλνει ραβασάκια στις συμμαθήτριές της σε greeklish κι απ’ ότι διαπίστωσα δεν ήταν η μόνη, αλλά μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο άσχημα ένιωσα όταν το είδα. Άλλα όταν έχει Δραγώνες στο Υποργείο Παιδείας τί περιμένεις; Τα παιδιά κάνουν ότι μαθαίνουν. Ποιος μπήκε στον κόπο να τους μάθει δυο πράγματα για την γλώσσα; Οι δάσκαλοι στο δημοτικό μπαίνουν για να κάθονται τα παιδιά δεν μαθαίνουν ούτε στοιχειώδη ορθογραφία πηγαίνουν στο γυμνάσιο και εκεί οι καθηγητές αδιαφορούν να καλύψουν την ανεπάρκεια των δασκάλων. Κι αν παρεξηγηθεί κανείς δάσκαλος ας σκεφτεί ότι από τότε που οι βάσεις για την εισαγωγή στις Παιδαγωγικές ανέβηκαν και οι πτυχιούχοι τους διορίζονται άμεσα, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μαθητών δημοτικού που κάνει ιδιαίτερα! Αυτήν την Παιδεία έχουμε φτιάξει.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.