Διπλωματικός πυρετός και παρασκήνιο από τις κινήσεις του Πίρι Ρέις


-“Φωτιές” άναψε στον διπλωματικό χώρο η έξοδος για σεισμικές έρευνες του Πίρι Ρέις.

Μπαράζ επαφών, με στόχο να χαμηλώσουν οι τόνοι, ακολούθησε την ένταση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική αναγγελία NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα για έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου – νότια του Καστελόριζου, που καλύπτεται εν μέρει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το τουρκικό σκάφος κινήθηκε πολύ προσεκτικά και διακριτικά, εντός της προκαθορισμένης περιοχής ερευνών αλλά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική πλευρά παρακολούθησε στενά τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις» και αξιολογεί καταρχήν θετικά την τουρκική ανταπόκριση – αν και οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα δεν ανταπάντησε με ρηματική διακοίνωση (όπως είχε προαναγγελθεί) στην κίνηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να απορρίψει το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής μηνυμάτων, η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «μπορούμε να τα βρίσκουμε μόνοι μας» και χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, ενώ υπήρξαν και αιχμές, γιατί το θέμα διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (θυμίζουμε ότι αρνητικά σχόλια είχε κάνει για τα ελληνικά ΜΜΕ και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα).
Η ελληνική πλευρά απάντησε ζητώντας να αποφεύγονται κάθε είδους ενέργειες που προκαλούν ένταση και τροφοδοτούν τη δυσπιστία.

Δρούτσας – Νταβούτογλου
Στο μεταξύ, η αναμενόμενη συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αλμάτι του Καζακστάν ορίστηκε τελικά για αύριο (και όχι σήμερα), επειδή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καθυστέρησε το ταξίδι του για 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το ραντεβού θα γίνει επισκόπηση των εξελίξεων μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, χωρίς να αναμένονται εντυπωσιακές ειδήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» προκάλεσαν και την αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς το τουρκικό ερευνητικό προτίθεται να κινηθεί και εντός των ορίων της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και παρακολουθεί την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.