Ποιοι είναι οι νέοι κυβερνήτες της Ελλάδας


Ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Δανός, ένας Βέλγος και ένας Πορτογάλος αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των ελεγκτών της τρόικας και γύρω από αυτούς ένα επιτελείο συνεργατών τους οι οποίοι στο τελευταίο ταξίδι τους μπήκαν στις λεπτομέρειες του μνημονίου.

Οι πέντε πρώτοι είναι αυτοί που διαπραγματεύτηκαν το μνημόνιο που υπογράψαμε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περίπου 30 εμπειρογνώμονες που τους ακολουθούν είναι οι εξεταστές των αποτελεσμάτων που έχουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στις επαφές που είχαν μαζί τους οι Έλληνες υπουργοί και οι επικεφαλής των φορέων που συνάντησαν διαπιστώνουν μια άλλη πραγματικότητα από αυτήν που είχαν συνηθίσει. Οι τεχνοκράτες της Νέας Υόρκης, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης δεν είναι πολιτικοί ούτε σκέφτονται πολιτικά. Δεν είναι συνδικαλιστές ούτε ομόλογοί τους υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιάζουν περισσότερο με τους περίφημους «υπαλλήλους» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν στριμώξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το θέμα της απογραφής, και τους αντιμετωπίζουν όλους με αυστηρότητα. Είναι λιτοί στο ντύσιμό τους και τη συμπεριφορά τους. Δεν θέλουν να γνωρίσουν το περίφημο Athens by night, ούτε τις παραλίες της Αττικής, δεν υποκύπτουν ακόμη και στο γυναικείο φλερτ που εκδηλώθηκε για έναν από τους πέντε επικεφαλής.

Και πώς να υποκύψουν ότι είναι επικεντρωμένοι σε ερωτήσεις τύπου «θέλουμε να μας διαβεβαιώσετε ότι αυτό το νομοσχέδιο που μας δείχνετε τώρα, αυτό θα είναι που θα ψηφίσετε χωρίς καμία αλλαγή» ή «πώς είναι δυνατόν να μην μπορείτε να ρίξετε τον πληθωρισμό»;

Σε άλλες επαφές τους παραδέχονται ότι ήταν πολύ συντηρητικοί ως προς τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό έγινε εσκεμμένα όπως είπαν- «διότι φοβόμαστε εκπλήξεις και δεν τις θέλουμε».

Ο Ολλανδός, κ. Μπομπ Τραα, είναι ο απεσταλμένος του ΔΝΤ, που ανήκει στη σκληρή ομάδα των Βορειοευρωπαίων οικονομολόγων που θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός έκανε «πάρτι» με τα δανεικά των υπολοίπων. Είναι 54 ετών και πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας, ως επιτόπιος τοποτηρητής. Ηταν και επικεφαλής του ολιγομελούς κλιμακίου που μας επισκεπτόταν από την αρχή, ηγούνταν και της ομάδας των 30 ατόμων που μας ήλθαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Δανός Πολ Τόμσεν είναι αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με μεγάλη εμπειρία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρείται το βαρύ πυροβολικό του ΔΝΤ για τις «προβληματικές» ευρωπαϊκές χώρες και ήταν αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο Βέλγος Σερβάζ Ντερόουζ είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο άνθρωπος του Ολι Ρεν στην τρόικα. Ο Βέλγος τεχνοκράτης έχει υπό την άμεση εποπτεία του τον τομέα της μακροοικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Ο Γερμανός Κλάουζ Μαζούχ εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς είναι στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Εξελίξεων της ΕΚΤ, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τομέας των προβλέψεων είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του, αλλά στις μελέτες του έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, και με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Στην παρέα τους και ο Πορτογάλος Ζοάο Νίνιο, ήταν αυτός που σιγοντάριζε τις ερωτήσεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, που είχε μεγαλύτερη γνώση για την Ελλάδα από τους υπολοίπους και προσπαθούσε να διερευνήσει εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος ή ενστάσεις που μπορεί να το εκτρέψουν.

Οι ήρεμοι παλιοί και οι… θρασύτατοι νεαροί τεχνοκράτες

Εξαντλητικοί έλεγχοι, μοιρασμένοι ρόλοι μεταξύ των προβεβλημένων και των σκληρών τεχνοκρατών προέβλεπε το σενάριο της επίσκεψης του πολυμελούς κλιμακίου της τρόικας.

Είναι νέοι, με σπουδές στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια, στελέχωσαν τις χαμηλόβαθμες θέσεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ξαφνικά κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο του κακού στις συναντήσεις που είχαν με τα κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για τους περίπου 30 ελεγκτές της τρόικας που την προηγούμενη εβδομάδα διενήργησαν τους εντατικούς ελέγχους σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. «Όπλα» τους το μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ελλείμματα και η κακοδιαχείριση που βρήκαν σε πολλούς φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους ψυχρούς αριθμούς που γνωρίζουν και αποδέχονται. Κυρίως είναι η κυνικότητα με την οποία εκφράζουν τις? απαιτήσεις τους έναντι των «ιθαγενών», σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που υποδηλώνουν περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού θεσμού. Μερικοί από αυτούς είναι που ρώτησαν -με όχι και τόσο κομψό τρόπο- γιατί δεν ρίχνετε τον πληθωρισμό, μερικοί από αυτούς ήταν που ζήτησαν από υπουργό διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο που τους δείχνει δεν θα υποστεί καμιά αλλαγή στη Βουλή όταν ψηφιστεί!

κατεύθυνση παρεμβάσεων στον «Καλλικράτη», στην εξυγίανση του ΟΣΕ και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για το τελευταίο οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για όλα τα «κλειστά επαγγέλματα».

Πάντως, στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης «αστερίσκοι» για τους δημοσιονομικούς κινδύνους (ως προς τα έσοδα κυρίως), για τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τις προμήθειες γενικά του Δημοσίου και τη φοροδιαφυγή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

ethnos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.