Ο Νείλος περνάει από Καραμπουρνάκι, Περαία, Μηχανιώνα και Ρύσιο;


Από την αρχή εμφάνισης της επιδημίας μέχρι τις 26/08/2010, ώρα 24.00, έχουν διαγνωστεί 111 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και 23 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα), συνολικά 134 κρούσματα. ‘Εχουν σημειωθεί συνολικά 9 θάνατοι, όλοι σε  άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Από τα συνολικά 134 περιστατικά τα 34 εντοπίστηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές:  Παπάφειο, Γέφυρα (2), Αδενδρο, Κάτω Τούμπα (2), Καλαμαριά, Νέα Μεσημβρία (2), Αγιος Παύλος, Ηλιούπολη, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Νέα Απολλωνία, Αγία Τριάδα, Μηχανιώνα (2), Περαία,Εγνατία – κέντρο Θεσσαλονίκης, Πυλαία, Θέρμη, Αγιος Αθανάσιος, Πέτρου Συνδίκα – παραλία, Καραμπουρνάκι, Γραβιάς, Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Εύοσμος, Μαυροκορδάτου, Αμπελόκηποι, Τριανδρία, Μοναστηρίου, Αριστοτέλους, Λαγκαδάς και Ξηροχώρι.

Δεκατρείς (13) δήμοι της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στην αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά χάρτες με τις περιοχές όπου αναπαράγονται και συγκεντρώνονται κουνούπια, όπως βόθροι, μάντρες, ρέματα, πάρκα, ορνιθώνες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν και εκεί ψεκασμοί. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου, Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Ευόσμου, Πολίχνης, Μενεμένης, Ευκαρπίας, Ελευθερίου Κορδελιού, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Ωραιοκάστρου.

Σε εβδομαδιαία συνοπτική έκθεση της 27/8 του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται ότι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών φέτος στην Κεντρική Μακεδονία. Και ο λόγος πιθανόν είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες  που παρατηρήθηκαν και  η υψηλή υγρασία λόγω των πολλών βροχοπτώσεων.

Δεν φαντάζονται διόλου ότι η ανάθεση της κωνωποκτονίας τα τελευταία 13 σε ιδιωτική εταιρεία (με έδρα το Ρύσιο) που ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά το έργο σε 13 Νομαρχίες και περισσότερους από 80 Δήμους πιθανόν να μην είναι η καλύτερη επιλογή καταπολέμησης του προβλήματος.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να μην καταπολεμούνται τα κουνούπια με κατάλληλα προγράμματα ψεκασμών….

Αν και διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια ως κάτοικοι που ζούμε το πρόβλημα – παρόλα τα προγράμματα  κωνωποκτονίας που εφαρμόζονται από την συγκεκριμένη εταιρεία –  γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση της οχλήσεως από τα συγκεκριμένα έντομα.

Λέτε να υπάρχει και στα κουνούπια λαμογιά;

Κατά τα άλλα ησυχάστε γιατί όπως διαβεβαιώνει  το ΚΕΕΛΠΝΟ – μήπως δεν το γνωρίζαμε; –  η λύση στο πρόβλημα θα έρθει τον Σεπτέμβρη με την φυσιολογική μείωση του πληθυσμού (των κουνουπιών… όχι των ηλικιωμένων).

Μέχρι τότε θα εμφανίζονται κρούσματα ιού του Νείλου.

Διαβάστε επίσης: Συνοπτική Ενημέρωση για τη Λοίμωξη Δυτικού Νείλου [27 Αυγούστου 2010]

activistis

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.