Κοροϊδία των αγροτών με τα φωτοβολταϊκά


Σε «πάγωμα» όλων των νέων αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια (σπίτια, καταστήματα και βιομηχανικές στέγες) οδηγεί, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών η απόφαση της ΔΕΗ να εξετάσει πρώτα την εξέταση όλων των παλιών αιτημάτων που εκκρεμούν.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Νόμου 3851/2010 και καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά όπως ορίζει ο νόμος.

«Αυτό σημαίνει στην πράξη πως θα απαιτηθούν μήνες, αν όχι χρόνια, πριν η ΔΕΗ εξετάσει νέα αιτήματα για προσφορά όρων σύνδεσης και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 15 του Ν.3851/2010 το οποίο ρητά αναφέρει κατηγορίες επενδύσεων (για παράδειγμα, νέες αιτήσεις σταθμών ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια και στέγαστρα), τις οποίες η ΔΕΗ οφείλει να εξετάσει άμεσα», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΦ διαφωνεί επίσης με την απόφαση της ΔΕΗ να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που θα υποβάλουν οι αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το νόμο προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν μόνο όσο υποβάλουν αίτηση ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ από επαγγελματίες αγρότες υποβάλλονται από σήμερα στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ επισημαίνει, πάντως, «απευθυνόμενη ιδιαιτέρως προς εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ως προς την κατάστρωση πιθανών επενδυτικών σχεδίων», ότι έχει συσσωρευθεί πλήθος αιτημάτων για φωτοβολταϊκά και ότι η υλοποίησή τους μπορεί να προσκρούσει στην υπουργική απόφαση που αναμένεται, με την οποία θα καθοριστεί η ισχύς των εγκαταστάσεων παραγωγής ρεύματος ανά τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών (ηλιακά, αιολικά κ.λπ.).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΔ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες με τα φωτοβολταϊκά

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι με τους αγρότες, δίνοντάς τους άδειες φωτοβολταϊκών, παρατήρησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης, σε δήλωσή του με αφορμή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από τους αγρότες, κάνοντας λόγο για κινήσεις χωρίς σχέδιο που έχουν ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση των αγροτών.

«Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι ξεκινάει σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2010, η υποδοχή αιτήσεων των αγροτών που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 100 KW.

Όμως, η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν την επαρκή πληροφόρηση των αγροτών και προσπαθεί να αποτρέψει τους υποψήφιους επενδυτές από την προετοιμασία φακέλου», υποστηρίζει ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ και προσθέτει:

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται. Όπως είχαμε τονίσει, στις 19 Ιουλίου 2010, η κυβέρνηση του είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στους αγρότες, γιατί τους καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες που δεν πρόκειται να ευοδωθούν.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν και να εκμεταλλευτούν τους αγρότες, εισπράττοντας προκαταβολές για τη σύνταξη φακέλων, υποσχόμενοι δήθεν αδειοδότηση».

Ο κ. Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς σχέδιο, απροετοίμαστη και ασυντόνιστη, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών της. Πρόκειται, σημειώνει, για μια κίνηση σχεδιασμένη «στο γόνατο», που δημιουργεί πολλές παρενέργειες.

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κατευνάσει τους απογοητευμένους αγρότες από την αδράνεια και την αδιαφορία, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, επιχειρεί να “χρυσώσει το χάπι”, δίνοντας άδεια Φωτοβολταϊκών, με τελικό αποτέλεσμα να τους εξαγριώσει ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι εμπαίζονται και εξαπατώνται», καταλήγει, τονίζοντας πως είναι για ακόμη μία φορά πολιτικά εκτεθειμένη.

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.