Σκόπια- Μοναστήρι: Κάτοικοι απειλούν να στείλουν τα παιδιά σε παραμεθόριο ελληνικό σχολείο


«Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συνεχίζεται το μποϋκοτάζ από το σχολείο του χωριού Λάζες του Μοναστηριού (Μπίτολα), όπου διδάσκεται η σκοπιανή γλώσσα», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’.

Τα έντεκα παιδιά του σχολείου δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους λόγω απόφασης των γονέων τους να εκφράσουν με τον τρόπο αυτόν, τη δυσαρέσκειά τους, προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Μπίτολα, το οποίο ετοιμάζεται να εκδώσει άδεια για την ανέγερση ενός τζαμιού, πέντε μέτρα από το πρώτο χριστιανικό σπίτι του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού ζητούν την ακύρωση της απόφασης αυτής και να επανακαθοριστεί εκ νέου τόπος ανέγερσης του τζαμιού.

Απειλούν, μάλιστα, αν δεν ακυρωθεί η απόφαση, να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολείο σε ελληνικό συνοριακό χωριό που είναι λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό τους.

«Δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να ζητήσουμε από τη χώρα αυτή. Όλοι μας γυρίζουν την πλάτη και μας αφήνουν στη μοίρα μας. Είκοσι χρόνια ψηφίζουμε το VMRO (Γκρουέφσκι) αλλά μας γυρίζει την πλάτη και αυτό. Ενημερώσαμε τον ιερέα της Ενορίας αλλά ούτε, καν, ενδιαφέρθηκε.

Θα πάμε στη Φλώρινα, να διαπραγματευτούμε με τι εκεί τοπικές αρχές, για να πάνε τα παιδιά μας σχολείο εκεί, δήλωσε ο πρόεδρος του χωριού Λάζες (Лажец) Όρσε Νταντουσέφσκι.

Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους του χωριού, χωρίς όμως επιτυχία.

«Τη δεύτερη μέρα του μποϋκοτάζ, συναντηθήκαμε με τους γονείς και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους δηλώσαμε, ότι δεν μπορούν να εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους ,γιατί κάνουν κακό στα παιδιά. Αυτοί, όμως, ήταν ανένδοτοι. Θα ενημερώσουμε το αρμόδιο υπουργείο», κατέληξε ο Λιούπκο Στεφανόφσκι, διευθυντής του Σχολείου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.