Αλλάγές στην εκπαίδευση – 4 τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματαλ


Του Αποστολου Λακασα

Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, και υπολογισμό της επίδοσης του μαθητή στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ από το 2013-14, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται ενόψει της έναρξης του σχετικού δημόσιου διαλόγου. Ηδη, η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί, ενώ η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνεται τον Μάρτιο -δηλαδή πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις πανελλαδικές εξετάσεις- και όχι τον Ιούλιο όπως συνέβαινε έως τώρα. Ειδικότερα, χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ανέφερε ότι από το 2011 θα εισαχθούν νέα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο. «Τα παιδιά στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου. Εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα, θα υπάρχουν και μαθήματα επιλογής, στα οποία οι μαθητές θα δουλεύουν με εργασίες. Η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα (από τα έξι σήμερα), τα οποία θα καθορίζουν τα ΑΕΙ, ενώ θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου, που θα προκύπτει και από ενδοσχολικές εξετάσεις. «Ο βαθμός θα συνδέεται με τα ΑΕΙ, που θα ορίζουν τα εξεταζόμενα μαθήματα και τη στάθμιση της βαθμολογίας» ανέφερε η υπουργός.

Η δυσκολότερη χρονιά

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «ήταν η δυσκολότερη χρονιά από πλευράς συνθηκών με το καλύτερο αποτέλεσμα». Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 2.500 κενά εκπαιδευτικών, εκ των οποίων τα 1.500 σε 70 ειδικότητες καθηγητών και τα 1.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη, τόνισε ότι υπάρχει πλεόνασμα 4.200 εκπαιδευτικών, γεγονός που καταδεικνύει την ανορθολογική πολιτική των προσλήψεων τα προηγούμενα έτη. Η κ. Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ότι τα κενά θα καλυφθούν μέσω άμεσων προσλήψεων, με βάση τις ελλείψεις. Χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν προσλήψεις 945 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 90 δάσκαλοι, 31 νηπιαγωγοί, 776 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προσλαμβάνονται 48 καθηγητές διαφόρων κλάδων. Τα ονόματα των προσληφθέντων στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.minedu.gov.gr. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έως και αύριο.

Ως προς τις λειτουργικές δαπάνες η υπουργός ανέφερε ότι, έπειτα από συμφωνία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές, μέσω των δήμων, επιπλέον χρήματα για τις άμεσες ανάγκες (πετρέλαιο κ.λπ.). Επίσης αναφέρθηκε στο σύστημα μετεγγραφών στα ΑΕΙ (υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, ο φοιτητής που θα καταθέτει πλαστά στοιχεία θα χάνει δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα ΑΕΙ), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης («θα λειτουργήσουν κανονικά», είπε) ενώ εξήγγειλε και τη δημιουργία εθνικής υποδομής Βιβλιοθηκών και Αρχείων με ενιαίο δίκτυο κάλυψης όλης της χώρας.

Η Ε.Ε. ζητεί πίσω κονδύλια

Η Ε.Ε. ζητεί από την Ελλάδα να επιστρέψει κονδύλια διότι οι φορητοί υπολογιστές που δόθηκαν πέρυσι στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου δεν είχαν το απαραίτητο ψηφιακό περιεχόμενο. «Eτσι, τα παιδιά πήραν τους υπολογιστές στο σπίτι και έπαιζαν!», είπε χθες η υπουργός. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Οκτωβρίου 2009 δόθηκαν δωρεάν λάπτοπ στους 120.000 μαθητές της περυσινής Α΄ Γυμνασίου ώστε να μελετούν τα μαθήματά τους από τα ψηφιακά βιβλία (για τη διδασκαλία της Βιολογίας, της Γεωγραφίας, της Ιστορίας και των Μαθηματικών) τα οποία έπρεπε να περιέχονται στον υπολογιστή. Ομως, από πολύ νωρίς καταγράφηκαν ελλείψεις, με βασικότερη την απουσία λογισμικού για Μαθηματικά. «Τα 13χρονα για πρώτη φορά πήραν δικό τους λάπτοπ. Χάρηκαν και έχασαν το μέτρο. Συνδέθηκαν στο MSκαι άρχισαν να συνομιλούν διαδικτυακά μεταξύ τους», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής με παιδί στην ηλικία αυτή κ. Στράτος Στρατηγάκης. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι κάποιοι μαθητές ξεχνούν το λάπτοπ στο σπίτι, ενώ κάποιοι άλλοι φοβούνται μήπως το κλέψουν και το παίρνουν μαζί τους στο διάλειμμα…

εφημερίδα Καθημερινή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.