Πολύ έντονη αντιπαράθεση Σαρκοζί – Μπαρόζο!


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν σήμερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία “πολύ έντονη αντιπαράθεση” για το θέμα της απέλασης των Ρομά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

“Υπήρξε μία πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γάλλου προέδρου” για το θέμα των Ρομά, δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Μία ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες “ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής”, δήλωσε αυτή η πηγή.

Εξάλλου, λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, ότι “η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία”, όταν συνέκρινε τις απελάσεις των βούλγαρων και ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γαλλία ότι με τις απελάσεις Ρομά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ απειλεί το Παρίσι ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη,

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκει της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα. Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα.

“Κανείς δεν το ήθελε”, υπογράμμισαν διπλωμάτες.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός πάντως διευκρίνισε ότι “τίποτα δεν αποφασίστηκε” κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το θέμα των Ρομά και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν “κατά τη διάρκεια μίας επόμενης συνόδου” να ορίσουν “μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα”.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.