Χάνουμε την Εθνικής μας κυριαρχία με εντολές άλλων


Οι κουβέντες αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες, ιδίως στη Γερμανία, η οποία λόγω του ειδικού πολιτικού και οικονομικού της βάρος είναι σε θέση να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Ηδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει δημοσίως τι περιμένει τις χώρες της ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσουν και θα χρειαστούν τη βοήθεια των εταιρών τους για να διασωθούν.

«Οταν μια επιχείρηση χρεοκοπεί», προειδοποιούσε πριν από λίγους μήνες ο Γερμανός υπουργός, «οι μέτοχοι της εταιρείας χάνουν μέρος της εξουσίας τους προς όφελος των πιστωτών τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για μια χρεοκοπημένη εθνική οικονομία». Η δήλωση αυτή του κ. Σόιμπλε πριν από μήνες είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, όπου πολλοί τις μετέφρασαν ως μια διακήρυξη οικονομικής αποικιοκρατίας της Γερμανίας. Ακόμα και συντηρητικά γερμανικά ΜΜΕ διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο που κατά έναν τρόπο καταργεί την εθνική κυριαρχία μιας χρεοκοπημένης οικονομίας.

Την εποχή που τα έλεγε αυτά ο Γερμανός υπουργός ήταν προφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η κουβέντα αυτή έχει προχωρήσει. Λένε ότι την προοπτική αυτή την έχουν επεξεργαστεί λεπτομερώς στο γνωστό think tank «The Berlin club» που αποτελείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και τεχνοκράτες με απήχηση στο κατεστημένο της Ε.Ε. και στις διεθνείς αγορές. Το συγκεκριμένο think tank απηχεί απολύτως και τις απόψεις των κυβερνήσεων της Βόννης και χρηματοδοτείται άλλωστε από το κράτος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 26/9/2010

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.