Οι Τούρκοι καταγράφουν οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα


Είδηση που καταχωρήθηκε στην τουρκική ιστοσελίδα του NTV με τον τίτλο «10.000 Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα», αναφέρει ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 10.000 μνημεία με οθωμανική αρχιτεκτονική και ετοιμάστηκε ένας κατάλογος των μνημείων αυτών, από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι Μουσεία.

Η έρευνα που έγινε, έδειξε ότι τα οθωμανικά τεμένη και τα ανώτατα εκπαιδευτήρια της εποχής εκείνης, σήμερα χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Ακόμα και σε εξώστες μιναρέδων έχουν τοποθετηθεί πλυντήρια.

Η έρευνα που έγινε στην Ελλάδα για λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών από την ιστορικό Νεβάλ Κονούκ κράτησε τέσσερα χρόνια. Η Κονούκ περιόδευσε όλη την Ελλάδα και κατέγραψε ένα προς ένα τα οθωμανικά μνημεία φέρνοντας έτσι στο φως 10.000 οθωμανικά μνημεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Όμως δεν έχει μετατραπεί κανένα από τα μνημεία αυτά, που είναι πολιτιστική κληρονομιά, σε Μουσείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά την ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι Ρωμιοί που έφυγαν από την Ανατολία εγκαταστάθηκαν σε αυτά τα τεμένη, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούν ως σπίτια.

Ο κατάλογος που ετοιμάστηκε, έλαβε τη μορφή βιβλίου από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκική, στην Αγγλική και στην Ελληνική.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται περιληπτικά η Bug?n σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων.
Σημερινή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.