Ενοχλεί ο πλουραλισμός τα δημοσιογραφικά φερέφωνα;


Η ξαφνική, είναι αλήθεια, παρέμβαση του Εποπτι­κού οργάνου της ‘Ενωσης Συντακτών την περασμένη εβδομάδα που προειδοποιούσε πως, κυρίως στα ραδιοτηλεο­πτικά Μέσα, οι δημοσιογράφοι λειτουργούν «ως οιονεί κυβερνη­τικοί εκπρόσωποι» συγκίνησε και άγγιξε περισσότερο την κοινωνία απ’ότι κάποια άλλη συνδικαλι­στική παρέμβαση τις τελευταίες μέρες.

Της Mativas Παπαχριστούδη στον Δρόμο

Το δεύτερο, παντελώς άγνωστο γεγονός για τους πολίτες που έμαθαν την παρεμβατική προειδοποίηση των πειθαρχικών . συμβουλίων, είναι ότι παραδόθη­κε από το αρμόδιο υπουργείο ο κατάλογος των δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται παράλληλα και στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της «διαύγειας» η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα, επιλέγοντας την αδιαφάνεια και τη συν-ενοχή, αλλά εκχώρησε την ευθύνη αυτή στο επαγγελματικό σωματείο των συντακτών. Δυο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα από τα οποία προκλήθηκαν, επίσης άσχετες αντιδράσεις.

Η καταγγελία του Εποπτικού οργάνου, διατηρώντας χίλιες μύριες ισορροπίες στο χώρο, απλά υπενθύμισε πως «πρωταρχικό καθήκον είναι η αντικειμενική ενημέρωση, ο πλουραλισμός στην παρουσίαση θέσεων και απόψεων και ο σεβασμός στην είδηση, ώστε να μην εμφανίζεται ο δημοσιογρά­φος ως φερέφωνο, προκαλώντας την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου».

Έννοιες δηλαδή τόσο γενικές που σε διαφορετική περί­πτωση, θα περνούσαν απαρατήρη­τες. Δεν πέρασαν αδιάφορες ούτε για τη δημοσιογραφική αγορά και για την κοινωνία. Στη μεν τηλεόραση, στους σχολι­αστές δηλαδή του Mega και του Alter, η υπενθύμιση ενόχλησε. Τι να πουν όμως; Όταν οι ίδιοι οι πολίτες τους χαρακτηρίζουν ευθέως ως «μέλη του επικοινωνι­ακού μηχανισμού της κυβέρνησης Παπανδρέου», όταν κυκλοφορεί

ως ανέκδοτο ότι «αντιπρόεδρος του Mega είναι ο Θόδωρος Πάγκα­λος». Παραδόξως οργισμένα αντέ­δρασαν δημοσιογράφοι εφημερί­δων που ξιφούλκησαν εναντίον της πρωτοβουλίας του Εποπτικού οργάνου, διεκδικώντας ευθέως το δικαίωμα τους να προπαγανδίζουν -και όχι να ενημερώνουν- υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής ως τη μόνη διέξοδο για τη χώρα.

Προφανώς και είναι δικαίωμα τους η άποψη αυτή. Αλλά τότε δεν είναι δημοσιογράφοι, πέρασαν απέ­ναντι και λειτουργούν στα Μέσα τους ως «φερέφωνα» αυτής της πολιτικής. Σε ακριβώς αντίθετο άξονα κινήθηκαν οι εκτός δημοσι­ογραφικού κλάδου, οι αναγνώστες

και τηλεθεατές που αντέδρασαν θετικά.

«Είναι κι αυτό κάτι», είπαν εκτιμώντας πως επιτέλους η εξορ­γιστική τηλεοπτική καταστολή θα βρει αντίπαλους και στο εσωτερι­κό σώμα της ενημέρωσης. Παρόλο που εκ πρώτης όψεως όλα τα παραπάνω δεν συνδέονται με τον κατάλογο των απασχολού­μένων συντακτών στο δημόσιο, θα έφθανε και μόνο να παραδε­χθεί δημόσια η ΕΣΗΕΑ ότι τον έχει στα χέρια της για να εμφανιστεί ένας ακόμη παρανομοστής στη διαπλεκόμενη σχέση της πολιτικής με τη μιντιακή εξουσία.

Ας ανοίξει επιτέλους η συζήτηση, δημόσια και ενώπιον της κοινωνίας την οποία πολεμάνε οι «διαχειριστές» της πληροφορίας, για τις συνθή­κες και τους όρους εργασίας των πολλών δημοσιογράφων, τις σχέ­σεις και τα όρια στην παρουσίαση των ειδήσεων και των ρεπορτάζ. Γιατί όπως καταλαβαίνω η ενεργή κοινωνία μπουκωμένη ήδη από την βαρβαρότητα των δελτίων των 8 είναι έτοιμη να συζητήσει για τη «δεοντολογία».

Ανέτοι­μοι εμφανίζονται, δυστυχώς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Όχι οι «οιονεί κυβερνητικοί εκπρόσωποι». Όλοι οι υπόλοιποι, που δεν έχουν συνδέσει ακόμη τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την αυξανόμενη εργοδοτική επίθεση με τον χαρακτήρα της.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.