Οι αρμοδιότητες των υπουργείων


Δημοσιεύτηκαν τελικά, έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως τα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν (και ξεκαθαρίζουν;) τις αρμοδιότητες των υπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος. Τα προφανή συμπεράσματα είναι ότι δημιουργείται ένα πανίσχυρο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με όλες τις αρμοδιότητες του παλαιού Ναυτιλίας –συμπεριλαμβανομένης της Ποντοπόρου Ναυτιλίας και του Λιμενικού–, αποδυναμώνεται μερικώς το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο ΟΠΑΠ παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο περνά και η αρμοδιότητα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Οι δύο γραμματείες Τύπου και Ενημέρωσης μεταφέρονται στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση που έχει αναλάβει το στρατηγικό πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ενδεικτικά:

1. Συστήνεται υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Στο νέο υπουργείο δίνονται όλες οι αρμοδιότητες που είχε το παλιό υπουργείο Ναυτιλίας και μεταφέρονται, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

– Το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες του, με εξαίρεση τον Κλάδο Β’ Λιμενικής Αστυνομίας με τις διευθύνσεις του (Λιμενικής Αστυνομίας, Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Κλάδου Γ’ Ναυτιλιακής Πολιτικής και τον Κλάδο Ε’ Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος με τις Διευθύνσεις του (Επιχειρησιακών Μέσων και Ειδικών Μονάδων Λ.Σ. και Τεχνικής Υποστήριξης Επιχειρησιακών Μέσων και Ειδικών Μονάδων Λ.Σ.).

– Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία είχε μεταφερθεί στο υπουργείο αυτό.

– Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Γενική Διεύθυνση Αλιείας.

2. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Λούκα Κατσέλη) μεταφέρονται:

– Από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η χάραξη και ο σχεδιασμός πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στα πιο πάνω θέματα.

– Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

– Από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οι διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Διεύθυνση Ανάπτυξης Αθλητισμού, Διεύθυνση «Άθληση για Όλους).

Ωστόσο, η εποπτεία του ΟΠΑΠ («Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ») παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

3. Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (Παύλος Γερουλάνος – Τηλέμαχος Χυτήρης) μεταφέρονται:

– Από τη Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα Τμήματα Διοικητικής Εποπτείας ΜΜΕ και Ραδιοτηλεοπτικών Θεμάτων.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.