Πλατφόρμα αδιαφάνειας το Fast track για τις επενδύσεις


Αναμφισβήτητα η ανάγκη της χώρας για επενδύσεις είναι μεγάλη. Δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανέργους, τεράστια κεφάλαια εισέρχονται στην Ελλάδα, οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ανεπτυγμένη κι όχι ως τριτοκοσμική χώρα, δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές.

Ολα αυτά είναι υπέροχα, αλλά πόσο έτοιμοι είμαστε να θυσιάσουμε κατακτήσεις εκατονταετιών; Πόσο μπορούμε να πάμε κόντρα στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία δήθεν στο όνομα της ανάπτυξης;

Το νομοσχέδιο για το fast track, δηλαδή την επιτάχυνση των διαδικασιών για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα έχει διπλή ανάγνωση. Ο καλοπροαίρετος ή ο φανατικός φίλος (υπάρχουν και τέτοιοι άραγε;) του κ. Χάρη Παμπούκη, σκιώδους πρωθυπουργού, βλέπει ότι επιτέλους θα υπάρχει ένας νόμος που θα χτυπήσει το τέρας της γραφειοκρατίας στην καρδιά. Οτι θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα βάλει τις δημόσιες υπηρεσίες να δουλέψουν, θα ανοίξει εύκολα και ταχύτατα δρόμους για να εισρεύσουν τα ξένα κεφάλαια στη χώρα.

Ολο αυτό πράγματι μοιάζει ελκυστικό πακέτο, ποιος δε θα το ευχόταν….

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κρύβει πολλά ύποπτα σημεία, ένα παρασκήνιο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη επικράτηση των συμφερόντων και δημιουργία νέους κύκλου μεγαλονταβατζήδων και προμηθευτών του Δημοσίου.

Οταν για παράδειγμα προβλέπεται ότι ένα έργο θα προχωρά κανονικά ακόμη κι αν έχει γίνει προσφυγή είναι επικίνδυνη. Διότι θα γίνονται δικαστήρια, ενόσω το έργο θα προχωρά και αν το δικαστήριο δικαιώσει τον προσφεύγοντα φυσικά δεν θα κατεδαφίζεται το έργο, απλά θα πληρώνει πρόστιμα ο ιδιώτης.

Αν π.χ. χτιστεί ένα μεγαθήριο εμπορικό κέντρο, όπως καλή ώρα στο Βοτανικό, οι κάτοικοι προσφύγουν διότι έχει π.χ. πολεοδομικές παραβάσεις, ή δεν είναι σωστές οι μελέτες για το περιβάλλον κ.λπ. αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές ο επιχειρηματίας θα πληρώσει πρόστιμα, αλλά το μεγαθήριο θα συνεχίσει να υπάρχει. Ακόμη κι αν καταστρέφεται το περιβάλλον, με ένα ποσό θα τα ξεχνάμε όλα.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται ουσιαστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο παρά τα “κολλήματά” του έχει σώσει πολλές φορές τον τόπο.

Επίσης, προβλέπεται ότι με προεδρικά διατάγματα, κι όχι μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα λαμβάνονται αποφάσεις για αυξήσεις στους συντελεστές δόμησης, απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις αιγιαλών, δασικών εκτάσεων κ.λπ. Εντάξει δεν πιστεύουμε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά από την “ενός ανδρός αρχή” σίγουρα είναι καλύτερος.

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Παμπούκης αποκτά απίστευτες εξουσίες που ξεφεύγουν από τα όρια του κοινοβουλευτισμού επικαλυμμένα από την φιλολογία των μεγάλων επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Δεν είπαμε να είμαστε όμηροι του κάθε… τρελού οικολόγου που δεν έχει τι να κάνει και προχωρά σε αγωγές και προσφυγές, αλλά αυτό είναι σίγουρο λιγότερο επικίνδυνο από έναν υπερυπουργό που κάνει ότι θέλει.

Κι εν πάση περιπτώσει δημιουργούνται οι συνθήκες για μια ακόμη πλατφόρμα αδιαφάνειας και συναλλαγής με μεγαλοσυμφέροντα που βλέπουν τη διαλυμένη Ελλάδα ως τόπο μεγάλων ευκαιριών.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.