Η Τουρκία στηρίζει τα Σκόπια…με τι αντίτιμο;


Είναι γνωστή η φιλία μεταξύ Τουρκίας-Σκοπίων, όπως και η διπλωματική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρει η Τουρκία στα Σκόπια, μια που ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη χώρα είναι πολύ μεγάλος αριθμητικά.Αυτό φροντίζουν να υπογραμμίσουν αμφότερες οι χώρες σε κάθε συνάντηση τους. Έτσι, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο τούρκος βουλευτής Μεχμέτ Αλί Σαχίν με τον πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ Τράικο Βελιανόσκι στην Άγκυρα, υπενθύμισε τους βαθειά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς που δένουν Τουρκία και πΓΔΜ. Ο τούρκος βουλευτής είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, προσθέτοντας ότι η ένταξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Η Τουρκία ωστόσο δεν προσφέρει την υποστήριξη της χωρίς ιδίον όφελος. Ο Σαχίν τόνισε ότι το 4% του πληθυσμού της πΓΔΜ είναι τουρκικής καταγωγής, όμως μόνο το 1,6% από αυτούς εργάζονται σε δημόσια ιδρύματα της χώρας, προσθέτοντας ότι ελπίζει αυτό να αλλάξει θετικά στο μέλλον. Ο Σαχίν εξέφρασε επίσης τις καταγγελίες των τούρκων επιχειρηματιών σχετικά με τους κανόνες εμπορίου στην πΓΔΜ και ζήτησε από τον Βελιανόσκι να επιληφθεί μέτρων σχετικά με το θέμα αυτό. Ο Βελιανόσκι από την πλευρά του, είπε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της Ελληνικής κωλυσιεργίας και ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της πΓΔΜ για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ. Και φιλώντας το χέρι που ταϊζει τα Σκόπια, εξέφρασε την ικανοποίηση της Σκοπιανής κυβέρνησης για τις τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατάφερε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης. Υπενθυμίζουμε ότι σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ, αναγράφεται η φράση “η Τουρκία αναγνωρίζει την πΓΔΜ ως Μακεδονία”

macedoniahellenicland

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.