Το πετρέλαιο του Αιγαίου θέλει ο Ερντογάν


Το antinews δημοσιεύει τα βασικά σημεία της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

– Έρχομαι στην Αθήνα παραβλέποντας θέματα πρωτοκόλλου.

– Οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli. Αυτή την στιγμή διανύουμε μια περίοδο που γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ειρήνης. Μαζί με τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων και δεν πρέπει να πέφτουμε στις παγίδες αυτών που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

– Το θέμα των πτήσεων πάνω από τα νησιά δε γίνεται τόσο συχνά όσο παλιά. Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των αεροσκαφών της μέχρι της δική μας υφαλοκρηπίδα. Αυτά πρέπει να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί. Πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία της κοινής γνώμης και να την αποστρατικοποιήσουμε. Πιστεύω ότι και ο φίλος μου ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Στο θέμα του Αιγαίου δε βλέπω κανένα λόγο, για να μην φθάσουμε σε μια συμφωνία και συνεργασία (πετρέλαιο). Πρέπει να κάνουμε βήματα, γιατί αλλιώς θα είμαστε και οι δυο χαμένοι. Εμείς εξάγουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ο αγωγός αυτός είναι αγωγός φιλίας. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας και ειρήνης και να παρέχει οφέλη και στις δυο πλευρές.

– Η ροή λαθρομεταναστών δεν είναι κάτι ηθελημένο. Υπάρχουν λαθρέμποροι που έκαναν αυτή τη δουλειά και άνθρωποι της τουρκικής ασφάλειας επιβλέπουν το θέμα.

– Δεν έχω μυστική ατζέντα. Στην Αθήνα θα έρθω ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές και θα μας φιλοξενήσει ο Γ. Παπανδρέου και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας. Αν συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, εδώ δε θα παρίσταμαι, γιατί αυτή την στιγμή στα διεθνή ύδατα τα πλοία μας δέχθηκαν επιθέσεις και είχαμε θύματα. Δε δέχομαι να συνομιλήσω με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι θέμα που δε με αφορά.

– Στις αρχές του 2000 είχαμε σοβαρή κρίση στην Τουρκία. Οι δυο μαγικές λέξεις που μας βοήθησαν ήταν η σταθερότητα και η ασφάλεια. Δεν κάνουμε οπισθοχώρηση στα θέματα της οικονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας. Διοικούμε την οικονομία με επιτυχία.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.