Φιάσκο με τον Αστακό!


Παμπούκης “καρφώνει” Τίνα στην Βουλή

του Σωτήρη Χιωτάκη

Το σχέδιο για την δημιουργία μεγάλου σταθμού παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρισμού στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας ΚΑΤΑΡρέει, καθώς οι δύο εταιρείες από το Κατάρ που συμμετέχουν εμφανίζονται να θεωρούν, πλέον, ως “μη βιώσιμη” την επένδυση.

Και φαίνεται ότι το “φιάσκο του Αστακού” έχει ήδη και τις πρώτες εσωτερικές παρενέργειες στην κυβέρνηση, αφού στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του το σχέδιο, εκτόξευσε βολές κατά όλων εκείνων που έχουν εναντιωθεί εκ των προτέρων στο έργο και που προτάσσουν συνεχώς την περιβαλλοντική παράμετρο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της έλλειψης επενδύσεων στην χώρα.

Αν και πηγές προσκείμενες στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας αρνούνταν κάτι τέτοιο, οι συγκεκριμένες διατυπώσεις είναι σαφές ότι μπορούν να εκληφθούν ως βέλη κατά της κας Τίνας Μπιρμπίλη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία έχει εκφράσει τη διαφωνία της ως προς την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, ανέφερε ότι από την κοινοπραξία των τεσσάρων εταιρειών έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία, ούτως ώστε να κριθεί εάν μπορεί να προχωρήσει η χορήγηση άδειας παραγωγής.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το protothema gr., κατά τις οποίες οι εταιρείες Qatar Petroleum και Qatar Electricity Water Company δεν θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο project.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ κ. Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα τον ενημέρωσε ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ»,  καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το σχέδιο του Αστακού, στο οποίο μετέχουν και η επίσης αραβικών συμφερόντων κατασκευαστική CCC καθώς και η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Rosebud, προβλέπει κυρίως την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ με την χρήση LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο) και την εξαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της παραγωγής στην Ιταλία, μέσω του υποβρυχίου καλωδίου που μας συνδέει με τους γείτονες.

Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.

«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών, η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα, ενώ η επένδυση χαρακτηρίζεται ως συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι,  προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης είχε δημοσιοποιήσει επιστολή του προς τους Άραβες, οι οποίοι μέσω αυτής καλούνταν να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προς προώθηση του έργου.

πρώτο θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.