Η στάση πληρωμών για οφειλές προς προμηθευτές, συμβασιούχους αλλά και επενδυτές διασώζει -πρόσκαιρα- την πορεία του προϋπολογισμού που βάλλεται από τρύπα 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα.
Το πρόβλημα όμως δεν μπορεί παρά να αποκαλυφθεί στο τέλος του έτους. Τότε θα πρέπει να αποδοθεί λογαριασμός. Δηλαδή να πληρωθούν έστω και με καθυστέρηση μηνών όλοι όσοι περιμένουν να λάβουν από τα κρατικά ταμεία.
Ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης οι δοσοληψίες του δημοσίου παραμένουν και φέτος αφανείς για τον πολίτη -και ενδεχομένως για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της κεντρικής κυβέρνησης, δείχνουν ότι η βάρκα.. γέρνει.
Για να πετύχει η Ελλάδα φέτος τον στόχο του Μνημονίου πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 10,5 δισ. ευρώ περίπου. Ο λόγος για το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο δεν επηρεάζεται από την έρευνα της Eurostat, αλλά από την επιτυχία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα αυτό, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου έως και τον Οκτώβριο περιορίστηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ περίπου. Λιγότερο κατά 440 εκατ. ευρώ από ότι θα έπρεπε για να διασφαλιστεί ο στόχος.
Θα πει κάποιος «τα χρήματα δεν είναι πολλά, καλά πάμε». Σωστό, αλλά μόνο σε μία πρώτη ανάγνωση. Αν κοιτάξει κανείς από ποιους κωδικούς μειώνεται το έλλειμμα, καταλαβαίνει ότι ακόμη το παιχνίδι δεν έχει κριθεί.
Το ίδιο διάστημα περιορίστηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα των δημοσίων επενδύσεων, όταν ο ετήσιος στόχος ήταν να μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή το κράτος δίνει με το σταγονόμετρο κονδύλια για την πληρωμή έργων, για να περιορίσει στα χαρτιά το πρόβλημα, παρά την εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ 4% φέτος.
Ο μεγάλος περιορισμός του επενδυτικού ελλείμματος καλύπτει δυο «τρύπες», μία στα έσοδα και μία στις δαπάνες. Οι τελευταίες θα έπρεπε να περιοριστούν στο σύνολο του έτους κατά 4,6 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο περιορίστηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Πιέσεις ασκούν τα χρήματα που δίνουμε για τόκους, αλλά και οι επιχορηγήσεις προς ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κλπ) που φαίνεται ότι ζητούν και… άλλα.
Η μεγάλη πληγή όμως του προϋπολογισμού είναι τα έσοδα: τα αλλεπάλληλα μέτρα φορολογικής αφαίμαξης θα έπρεπε να φέρουν φέτος στα κρατικά ταμεία 4,2 δισ. ευρώ επιπλέον. Αλλά με βάση στοιχεία έως και τον Σεπτέμβριο κατάφεραν να εισπραχθούν μόνο 1,3 δισ. ευρώ πιο πολλά από το 2009.
Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν περίπου 800 εκατ ευρώ που υπολογίζεται να έρθουν τον Δεκέμβριο από τα τέλη κυκλοφορίας, η απόδοση της περαίωσης και η πληρωμή ΕΤΑΚ και άλλων φόρων, η πραγματική «τρύπα» είναι αυτή τη στιγμή 1,7 δισ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενη.
Καθίζηση καταγράφεται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε τσιγάρα, καύσιμα, ποτά κλπ. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην φορολογία εισοδήματος και περιουσίας, ενώ αμφίβολη είναι η επιτυχία της περαίωσης.