Τουρκικό φέσι και Πράσινες μπίζνες


-Συνέδριο σήμερα από το ινστιτούτο του Αντρίκου Παπανδρέου για την “οικολογική” συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
-Ποιοι κρύβονται πίσω από τη ΜΚΟ του πρωθυπουργικού αδελφού
-Ποιοι ενδιαφέρονται για επιχειρηματικά κόλπα

Αγκαλίτσες στο Αιγαίο

Όπως και να ονομαστεί, με όποιον τρόπο και αν πουληθεί πολιτικά – επικοινωνιακά, η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου παραμένει… συνεκμετάλλευση. Με άλλα λόγια, είτε πρόκειται για “μια θάλασσα ειρήνης”, όπου οι δύο γείτονες θα συνεκμεταλευτούν τους όποιους πετρελαϊκούς πόρους της, είτε πρόκειται για μια “λίμνη ευημερίας”, όπου οι δυο πλευρές θα κάνουν από κοινού “πράσινες μπίζνες” με ανεμογεννήτριες, η ουσία του ζητήματος παραμένει

Η Τουρκία έχει κατοχυρώσει (από την κρίση των Ιμίων και έπειτα) την αναγνώριση τηςύπαρξης ζωτικών συμφερόντων της. Υπ΄αυτήν την έννοια, αν ποτέ δείτε ελληνική οικονομική δραστηριότητα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (που μοιράζει το Αιγαίο σε δυο ίσα μέρη), θα το… ονειρεύεστε.

Αντίθετα, τα όνειρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι υλοποιήσιμα. Από τη στιγμή που αποδέχτηκε (ως μέλος της κυβέρνησης Σημίτη) την ύπαρξη ζωτικών τουρκικών συμφερόντων, μπορεί να εργαστεί για την πραγματοποίηση του ονείρου του,το οποίο, πριν από κάποιο διάστημα, μας συνόψισε υπό τύπο ερωτήματος ένας στενός του συνεργάτης:

“Τι προτιμάτε; Ένα Αιγαίο τυπικά ελληνικό, που δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των όποιων πόρων του; Ή μια ελληνοτουρκική συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίζειαμοιβαία οικονομικά οφέλη;”

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να απαντάμε εμείς, φαίνεται ότι ο Γ.Παπανδρέου εδώ και χρόνια έχει δώσει τη δική του απάντηση: Η διευθέτηση των διαφορών και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποτελεί (σχεδόν) διακηρυγμένο στόχο.

Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη η υπουργός ΠεριβάλλοντοςΤ.Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2014 όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα διασυνδέσουν το ηλεκτρικό τους δίκτυο σε πρώτη φάση με το σύστημα της ΔΕΗ…

Στο “γκαλά” του Αντρίκου;
Δεν θα προκαλέσει, λοιπόν, έκπληξη αν σήμερα, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου το οποίο οργανώνει το ίδρυμα του αδερφού του Αντρίκου, ο πρωθυπουργός προσδιορίσει την έναρξη της ελληνοτουρκικής συνεργασία στο τομέα της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας του Αιγαίου.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, η από κοινού διαχείριση της παραγωγής των αιολικών πάρκων που προγραμματίζουν να κατασκευάσουν οι δυο χώρες είναι ένα καλόπρώτο βήμα για την εμπέδωση της ατμόσφαιρας “συνεργασίας” και της αντίληψης ότι ποιο πολλά μας ενώνουν κι έχουμε να κερδίσουμε με τη συνεργασία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Παρ΄όλα αυτά, αν και είναι δύσκολο να αντικρούσει κανείς την κοινότητα συμφερόντων των δυο χωρών, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για συνεκμετάλλευση ενός χώρου (Αιγαίο) ο οποίος σου ανήκει. Λέγεται αρπαγή η απώλεια, ανάλογα τη σκοπιά που το βλέπει κανείς.

Το πως το βλέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι σαφές.

Ο Ταγίπ απαιτεί…
Ο Ερντογάν δεν κρύβει τα λόγια του, ακόμη και όταν κάνει… πλάκα: την Τρίτη έδωσεσυνέντευξη στην “Καθημερινή” και δήλωσε πολύ στεναχωρημένος επειδή τα τουρκικά μαχητικά πετάνε πάνω από ελληνικά νησιά!

Και δεν είπε μόνο αυτά. Παριστάνοντας το περιστέρι, αλλά αδυνατώντας να ξεφύγει από τη νοοτροπία γερακιού – και μάλιστα ισλαμικού – μας είπε ότι, αν οι δύο χώρες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δεν υπάρχει λόγος casus beli. Ποιο να κάνουν; Η εξής μία, η Ελλάδα. Η απαίτηση είναι γνωστή και ο Ταγίπ την επανέλαβε: Δεν επεκτείνεται στα 12 μίλια, δεσμεύεστε γι΄αυτό κι εγώ αποσύρω το casus beli. Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.
Απλά πράγματα.

ΟΙ Πράσινες  ΜΠΙΖΝΕΣ με  Φόντο  Το Αιγαίο

Εάν το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείταισήμερα και αύριο στη Βουλιαγμένη,
ήταν τραγούδι, οι στίχοι θα ηταν κάπως έτσι… “Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη, είναι η μπίζνα ζεστή, κάπου υπάρχει ένα
φαντ αραγμένο, ίσως το βρούμε μαζί”…

Και θα μας βοηθήσουν να το βρούμε γνωστές “φυσιογνωμίες”, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για το καλό του περιβάλλοντος και το δικό μας.

Γιατί τις δυνάμεις τους έχουν ενώσει για να μας κατευθύνουν, να μας συμβουλεύσουν και να σχεδιάσουν την “πράσινη”
επιχειρηματική πολιτική της επόμενης μέρας,  ο αδερφός του Έλληνα πρωθυπουργούΑντρίκος, η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ Ιπέκ, ο ελληνοαμερικάνος σύζυγος της Ελληνοαμερικανίδας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουγγαρία
Ελένης Τσακοπούλου κορυφαίοι επιστήμονες επικεφαλής εταιρειών επενδύσεων, και στο βάθος ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον!

Κι αυτό γιατί το διεθνές συνέδριο με την υψηλή διεθνή πολιτική εκπροσώπηση, με την πολύ υψηλή επιστημονική εκπροσώπηση αλλά και με την πολύ υψηλή επιχειρηματικήεκπροσώπηση είναι επί της ουσίας το απόλυτο πεδίο δράσης για της πράσινες μπίζνεςτου άμεσου μέλλοντος, μπίζνες που δρομολογούνται πλέον με άλλα, εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά, αφού οι “εργολάβοι” του παρελθόντος χαλάνε την πιάτσα.

Οι σύγχρονες μπίζνες γίνονται με ηχηρά ονόματα, που διαθέτουν πλήθος PhD είναι clean face και κυρίως δραστηριοποιούνται είτε
σε μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το διεθνές συνέδριο είναι ένα πρόγραμμα που “τρέχει” το Ινστιτούτο του αδερφού του πρωθυπουργού, καθηγητή Αντρίκου Παπανδρέου. Πρόκειται για το Ινστιτούτο για τηνΚλιματική Αλλαγή και την ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense) ενώ συνδιοργανωτές είναι ηC&C που εξειδικεύεται στης δημόσιες σχέσεις, του Κυριάκου Γριβέα (επιχειρηματία γνωστού για της διασυνδέσεις του στη Ν.Δ.), οι “Financial Times” και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το συνέδριο έχει δύο σκέλη, το πολιτικό και το επιχειρηματικό, το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο μέσω του Επενδυτικού Φόρουμ “Mediterranean Green Development Investors Forum”, όπου και θα στηθούν οι βάσεις για τα “πράσινα” ντιλ της επόμενης δεκαετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους ίδιους τους διοργανωτές,το Επενδυτικό Φόρουμ παρουσιάζεται ως ένα “συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες γιαεπενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για επενδυτές”.

Ποιός διοικεί το i4cense

O καθηγητής Ανδρέας Α.Παπανδρέου ως ιδρυτής και πρόεδρος έχει ασφαλώς τον πρώτο ρόλο, ενώ άμεσοι συνεργάτες του είναι τα επτά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το i4censeκαθοδηγείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ο ρόλος των οποίων είναι να καθοδηγούν το Ινστιτούτο με την παγκόσμια εμπειρία τους και την επιστημονική τους γνώση. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται, όμως, ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι επί της ουσίας και μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες.

Μια μικρή έρευνα που κάναμε για την “ταυτότητα” των 7 μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, απέβη εξαιρετικά αποκαλυπτική,
γιατί στο “μπαξέ” ανθίζουν όλα τα “λουλούδια”.

ΟΙ 7 “ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ”

τα πρόσωπα με τη διεθνή πολιτική και επιχειρηματική αναγνωρισιμότητα που θα μας δώσουν τα φώτα τους, με το αζημίωτο βεβαίως – βεβαίως…

  • Ιπεκ Νουρ Τζεμ Τάχα

Ω ναι! Είναι κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και φίλου του Γιώργου Παπανδρέου Ισμαήλ Τζεμ.Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το ζεϊμπέκικο που είχαν χορέψει ως υπουργοί Εξωτερικών, στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας βεβαίως – βεβαίως.

Η κόρη του Τζεμ, ο γάμος της οποίας με τον Ιρακινό επιχειρηματία Shwan Taha έχει μείνει αξέχαστος στο κορυφαίο ξενοδοχείο της γείτονος, το “Τζιραχαν Παλας”, είναι επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και δραστήριο μέλος διάφορων μη κερδοσκοπικών
– ασφαλώς – οργανώσεων.

Η Ιπεκ τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως παραγωγός και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής “Global Leaders” σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV.

Παράλλληλα, από το 2007 και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του i4cense έχει ιδρύσει και διευθύνει την εταιρεία Melak Investments, η οποία ειδικεύεται στην παροχήστρατηγικών συμβουλών σε επενδυτικούς ομίλους και εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Τουρκία..

  • Χοσέ Μαρία Φιγκουέρες,
    IJ Partners

Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο της Κόστα Ρίκα (1994 – 1998), ο οποίος τώρα είναι από τους βασικούς εταίρους-μέλη της  Συμβουλευτικής Επιτροπής της IJ Partners, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που ιδρύθηκε το 2009 στη Γενεύη. Το άκρως ενδιαφέρον με την IJ Partners είναι ότι επικεφαλής του fund είναι οΘεόδωρος Μαργέλλος, ο οποίος στο εξαιρετικά λιτό βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του fund αναφέρει”ότι είχε μιαάκρως επιτυχημένη καριέρα ως έμπορος προϊόντων και επιχειρηματίας στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων“.Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίας με το όνομαΘεόδωρος Μαργέλλος είχε εμπλακεί στηδεκαετία του ΄90 με την υπόθεση του γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού, το οποίο επιτήδειοι το “βάπτιζαν” ελληνικό και καρπώνονταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων δραχμών.

Στη Συμβουλευτική Επιτροπή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων βρίσκεται πλέον, μετά τη παραίτηση της από τη θέση της  εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, και η Μιράντα Ξαφά.

  • Μάρκος Κουναλάκης

Πολύ γνωστός Ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, παντρεμένος με την κόρη του ζάμπλουτου Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Αγγέλου Τσακόπουλου.

Η σύζυγος του Μάρκου Κουναλάκη, Ελένη Τσακοπούλου ανέλαβε πριν από λίγο καιρόπρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Πριν αναλάβει την άκρως σημαντική αυτή θέση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ζεύγος Τσακοπούλου – κουναλάκη διηύθυνε την εταιρεία της οικογένειας AKT Development, που θεωρείται κολοσσός στον τομέα των κατασκευών και του real estate.

O Mάρκος Κουναλάκης είναι επίσης εκδότης του “Washington Monthly”, που θεωρείται από τα πιο έγκυρα πολτικά περιοδικά  των ΗΠΑ.

Τόσο η οικογένεια Τσακοπούλου όσο και η οικογένεια Κοναλάκη διατηρούν άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Άγγελος Τσακόπουλος δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Στανφορντ για τηδημιουργία της έδρας Ελληνικών Σπουδών “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Κουναλάκη κατάγεται από το ίδιο χωριό της Κρήτης με τον Μητσοτάκη και διατήρισαν επαφή ακόμα και όταν η οικογένεια Κουναλάκη μετανάστευσε στης ΗΠΑ, ενώ η Ελένη Τσακοπούλου σπούδασε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στανφορντ. Δεν είναι, επίσης,τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το κλειδί της πόλης στον πατριάρχη της οικογένειαςΆγγελο Τσακόπουλο.

Ο ίδιος ο Μάρκος Κουναλάκης δηλώνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία, όπως είχε πει παλιότερα σε συνέντευξη του, έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

  • Σάιμοντ Ρένι, c40 cities

Ο Σάιμοντ Ρέντι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας ενάντια στη κλιματική αλλαγή c40 cities. Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 40 μεγάλες πόλεις του κόσμου, ανάμεσα τους και η Αθήνα, αφού πριν από 2 χρόνια υπέγραψε τη σχετικήσυμφωνία ο Νικήτας ο Κακλαμάνης.

Η c40 έχει συνάψει συνεργασία με το ίδρυμα τουτέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το clinton climate Initiative, με στόχο τη ανάπτυξη και υλοποίηση από κοινού έργων και δράσεων με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Επισημαίνεται ότι το clinton climate Initiative είναι παρακλάδι της κεντρικής ομπρέλας του Ιδρύματος clinton climate Initiative, στο ετήσιο φόρουμ του οποίου πριν από λίγες ημέρες παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που διαρρέειότι ¨ξηλώθηκε” κανονικά για να ενισχύσει το όραμα του mister president.

Σε απλά ελληνικά το Ίδρυμα Κλίντον είναι ένας παγκόσμιος “μεσίτης”, αφού η βασική στρατηγική του είναι να οικοδομεί συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων για τη μετάδοσητεχνογνωσίας αλλά και την προώθηση προγραμμάτων για αστικές αναπλάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα,την ανάπτυξη των ΑΠΕ,τη διαχείριση των αποβλήτων, τις μεταφορές, τη δασική πολιτική και ό,τι άλλο σχετίζεται με τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης.

  • Νικ Μάμπεϊ, Ε3G

Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ε3G, η οποία εμφανίζεται ως ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός . Διαβάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή το προφίλ του οργανισμού , διαπιστώνει κανείς ότι σε άλλο σημείο η Ε3G εμφανίζεται ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης , κατοχυρωμένη ως εταιρεία στην Αγγλία και την Ουαλία. Όπως επισημαίνεται, η Ε3G χρηματοδοτείται από ιδρύματα, κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέχρι σήμερα έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς και άλλους φορείς της Βρετανίας, όπως το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, το ίδρυμα Fairbairn Esmee, το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Επικράτειας, το ίδρυμα της Shell και την  περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

  • Τζόζεφ Στάνισλοου, Deloitte LLP

O δρ Τζόζεφ Στάνισλοου είναι ένας ανεξάρτητος σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την πολυεθνική Deloite LLP. Είναι, επίσης, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας jAStanislaw Group LLC, που ειδικεύεται στη στρατηγική σκέψη και τις επενδύσεις στην ενέργεια και την τεχνολογία, καθώς και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Energy Research Associates (CERA).

Ως κορυφαίος παγκοσμίως παράγοντας με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο της ενέργειας, ο δρ Τζόζεφ Στάνισλοου συμβουλεύει και σχεδιάζει τη στρατηγική πολιτική των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ και όχι μόνο.

  • Δημήτρης Ζενγκέλης, Cisco

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Δημήτρης Ζενγκέλης είναι μέλος της βρετανικής ομάδας που διαμόρφωσε την περίφημη έκθεση Στερν για τα οικονομικά του κλίματος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού Cisco.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.