Το ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία, με διαταγή και υπογραφή του ΝΑΤΟ


Η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιδρά και προσπαθεί να αποφύγει και την συζήτηση, ενώ θα έπρεπε να καταρρίψει τον παραλογισμό και την άτυπη συμμαχία στην έδρα του ΝΑΤΟ

Της Κύρας Αδάμ
Η κυβέρνηση υπαναχώρησε χθες από τις παράπλευρες διμερείς διαπραγματεύσεις, που δέχτηκε να ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο με την Τουρκία, με στόχο να «μειωθεί η ένταση» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των παράλληλων επιμέρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο γεν. γραμματείς των ΥΠΕΞ, αλλά και του περιεχομένου τους, υπήρξε δημοσίευμα, με την κατακλείδα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε ανάψει αρχικά το πράσινο φως, τώρα έδειξε «κόκκινο» στη διαδικασία αυτή.
Το περιεχόμενο των παράπλευρων διαπραγματεύσεων αυτών είχε αντικείμενο «τουρκικές προτάσεις» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω ενός «Κώδικα καλής συμπεριφοράς» που θα μείωνε τις ελληνικές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο με αντάλλαγμα τη μείωση των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Φέτος την Ανοιξη
Στην πραγματικότητα η ιδέα αυτής της παράπλευρης διμερούς συνεννόησης για το Αιγαίο έχει τις ρίζες της στις αρχές της άνοιξης του 2010, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες πληροφορίες περί προώθησης συμφωνίας με την Τουρκία, «βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών, θα μετατραπεί σε περιοχή αποφυγής έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…».
Οι συναντήσεις, που διεκόπησαν τώρα, αφορούσαν ακριβώς αυτό το περιεχόμενο και μάλιστα κατά τρόπο συγκεκριμένο, για την επίτευξη μιας συμφωνίας «μείωσης της έντασης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.
Η επιχειρηθείσα «διαπραγμάτευση» Αθήνας – Αγκυρας οδηγούσε κατ’ ουσίαν στην επιβεβαίωση παραχωρήσεων προς την Τουρκία που έχουν συντελεστεί τα τελευταία έτη, χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να αντιδρά ακόμα και σήμερα:
Από το δραματικό θανατηφόρο ατύχημα Ηλιάκη στην Κάρπαθο το 2006, σιωπηλά αλλά σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις άλλαξαν πολιτική και με συγκεκριμένες «σιωπηλές» διαταγές οι ελληνικές αναχαιτίσεις περιορίστηκαν σε αριθμό και σε ποιότητα ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν οι τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία επί αυτών. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και γι’ αυτές τις αναχαιτίσεις που έχουν απομείνει.
Η ουσιαστική αλλαγή και δυσμενέστατη για την Ελλάδα επήλθε τον Αύγουστο του 2006, όταν το ΝΑΤΟ με δύο διαταγές (SHAPE Aegean Islands Policy και Standard Operating Procedure) απαγόρευσε σε ελληνικά αεροσκάφη να πετούν υπεράνω ή να προσγειώνονται στα ακόλουθα νησιά: Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο.

ΝΑΤΟ: Οριο ο 25ος
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, με την απαγόρευση πτήσεων το ΝΑΤΟ καθορίζει ότι τα νησιά ανατολικά από τον 25ο μεσημβρινό δεν έχουν ελληνική κυριαρχία.
Ετσι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ελληνικά μαχητικά πετάνε ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου, ενώ κατά κανόνα αναχαιτίζονται από τα τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν τις διαταγές του ΝΑΤΟ ή η Αγκυρα εκδίδει ανακοίνωση ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την κυριαρχία της Τουρκίας, σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.
Η κυβέρνηση ουδέποτε έφερε το θέμα της απαράδεκτης αυτής πολιτικής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στη Συμμαχία, ώστε να ανατραπεί αυτή η ανίερη συμμαχία ΝΑΤΟ – Τουρκίας.
Δεν το έπραξε ούτε και χθες κατά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ με τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο θέμα.
Αντιθέτως οι δύο υπουργοί εξέφρασαν προχθές την πλήρη συμφωνία τους με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και δεν εξέφρασαν την παραμικρή δυσφορία τους, ούτε άφησαν ανοιχτό περιθώριο μη συμφωνίας, αν δεν διορθωθεί η απαράδεκτη από το 2006 πολιτική του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που άλλες χώρες (π.χ. Τουρκία, Πορτογαλία κ.ά.) απειλούν με βέτο το νέο δόγμα, αν δεν ικανοποιηθούν επί μέρους αιτήματά τους.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Το ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία, με διαταγή και υπογραφή του ΝΑΤΟ

 1. Ὁ/ἡ ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ γράφει:

  Τα λέμε και τα γράφουμε….. Αλλά και μας γράφουν!!!
  Ο ΞΥΠΝΙΟΣ διεκδικεί, και τον ΜΑΛΑΚΑ τον αδικούν, ή και τον διεκδικούν. Και ΜΟΝΟΝ οι μαλάκες δεν ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ…και διεκδικούν τα κέρατα τους. Λες να είμαστε μαλάκες;;
  Τουρκική “φιλία”: Το1955 σύληση νεκροταφείων παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.
  Πόσο μας στοιχίζουν 16 παραβιάσεις την ημέρα από τους Τούρκους; Εξοπλισμοί: (Πρώτη στην Ευρώπη) γιατί έτυχε να συνορεύουμε με ένα ληστρικό κράτος; Και να ζούμε για αυτούς τους λόγους στη φτώχια και με την απειλή του πολέμου;
  ΤΟΥΡΚΙΑ και υποτέλεια.
  Υπευθυνότης μηδέν, εθνικό έγκλημα “προδοσία” των 300ον χρηματοδοτούν την Τουρκία
  τους τουρκοκύπριους στρατό κατοχής, τον Αττίλα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, κλπ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ
  ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ. Και ενώ έπρεπε να ζητήσουν την αποσύρει του να τον χρηματοδοτούν με 90 δις. (Ξεχνούν) ΑΓΝΟΟΥΝ τους 1619 αγνοούμενους και τους ξεριζωμένους. Τους “εποίκους” κλπ. θα τους βαφτίσετε τουρκοκύπριους; Είπαν ΝΑΙ στο σχέδιο Κόφι Ανάν, ΝΑΙ στην ένταξη της Τουρκίας. Οι Οθωμανοί ζητούν Τζαμί στην Παιανία και εδώ ΝΑΙ. Σε όλα ΝΑΙ; Δεν υπάρχει και ένα ΟΧΙ μας τελείωσε;;;;;
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ:
  Η Τούρκοι για ποιόν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ, ουδέποτε προσέφεραν κάτι στον πολιτισμό. Έχουν κανένα ΑΡΧΑΙΟ θέατρο, μνημείο, φιλόσοφο, αρχαία ανασκαφή, τα ευρήματα όλα είναι Ελληνικά, κλέβουν την Ελληνική κληρονομιά μας (στο “δικό” τους
  κλεμμένο έδαφος). Ακόμη και τον ΟΜΗΡΟΣ τον οικειοποιήθηκαν ως Ομαρ!! Η μόνη πολιτισμική προσφορά που έχουν να επιδείξουν είναι ΜΟΝΟΝ σφαγές λεηλασίες κτηνωδίες αρπαγές εδαφών κλπ. αιώνες τώρα.
  Οι Τούρκοι δεν έχουν ιστορία αλλά μόνον ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ. ( Πρέσβης Γ. Γεωργίου).
  Ιστορία “είχαν μόνον οι Έλληνες”,τώρα θα μας γράψει η ιστορία ως ιστορικά ανιστόρητους!
  Ευρωπαίοι: Τι δουλειά έχει ένα βάρβαρο πρωτόγονο κράτος στην Ευρώπη;
  Και βάζουν την Τουρκία στην Ε.Ε επειδή έχουν ένα κλεμμένο κομμάτι Ελληνικής γης οι ασιάτες. Τουρκικός επεκτατισμός: Ράτσα κλεφτών αρπάγων, στο αίμα τους στο DNA κυκλοφορεί η συσσωρευμένη καθαρματικότητα τους. *(ΕΕΕ
  ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΊΩΝ ( μουσταφά Κεμάλ 19/5/1919 από σφαγές 353.000 χιλιάδες νεκροί.) Σφαγές βασανιστήρια ταλαιπωρίες θάνατοι από εξάντληση. Ποντίων Κούρδων Αρμενίων ξεριζωμός 1911 5-23 από τους Τούρκους κλπ. κλπ.
  Τουρκική “φιλία”: Το1955 σύληση νεκροταφείων παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.
  Πόσο μας στοιχίζουν 16 παραβιάσεις την ημέρα από τους Τούρκους; Εξοπλισμοί: (Πρώτη στην Ευρώπη) γιατί έτυχε να συνορεύουμε με ένα ληστρικό κράτος; Και να ζούμε για αυτούς τους λόγους στη φτώχια και με την απειλή του πολέμου;
  Γιορτή θριάμβου οι σφαγές του Κεμάλ Ατατούρκ (εγκλήματα θριάμβου).
  Ότι κα να κάνει η Τουρκία δεν θα πάψει να είναι ένας εισβολέας ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ και άρπαγας εδαφών στους αιώνες. Δεν ντρέπονται να συνεχίζουν να διεκδικούν;
  Οι Τούρκοι διεκδικούν Κύπρο αιγαίο Θράκη και εμείς διεκδικούμε την βλακώδη βλακεία μας με την δουλοπρεπή συμπεριφορά μας, και παρέχοντας Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κλπ. στους ξένους.
  Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ http://www.tzinis.blogspot.com/ http://www.tzinis.com tzinis@otenet.gr

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.