Εκλογές: Θυμωμένοι και… αδιάφοροι


Στην Περιφέρεια Αττικής… συνωστίζεται ο μισός, σχεδόν, πληθυσμός της χώρας. Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται ως κρίσιμο δείγμα για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

Κάποια πρώτα συμπεράσματα συνάγονται ήδη από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αποτυπώνουν το πώς οι ψηφοφόροι υποδέχτηκαν τις πολιτικές διεργασίες μέσα από τις οποίες εμφανίστηκαν οι συνδυασμοί. Αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Περιφέρεια της Αττικής μπορεί να υπογραμμιστεί ότι:

◆ Καταγράφεται υψηλότατο ποσοστό αναποφάσιστων και μη προτιθέμενων να ψηφίσουν (1 στους 3)

◆ Ένας υποψήφιος (Γιάννης Δημαράς), χωρίς να υποστηρίζεται από κανένα από τα μεγάλα κόμματα, διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, όπου, αν φτάσει, όπως υποστηρίζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, θα κερδίσει.

Αξιοσημείωτο για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι επίσης το ότι ο Δημαράς ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε υπέρ του Μνημονίου, γεγονός που του επιτρέπει να εμφανίζεται ως ελκυστική πρόταση στα μάτια αρκετών απογοητευμένων από την πολιτική της κυβέρνησης ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο ίδιος δεν αρνείται ότι είναι κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος.

Η σφήνα του Δημαρά μεταξύ των εκλεκτών των δύο κομμάτων εξουσίας (Σγουρού για το ΠΑΣΟΚ, Κικίλιαγια τη Ν.Δ.), όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, απαγορεύει τη διατύπωση ασφαλούς πρόβλεψης για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pulse PC για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (12 και 13 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.080 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου), οι τάσεις που διαπιστώνονται είναι οι εξής:

◆ Κλιμακούμενη δυναμική για τον Γιάννη Δημαρά.

◆ Πτωτική πορεία για τον Γιάννη Σγουρό.

◆ Ελαφρά ανοδική τάση για τον Βασίλη Κικίλια.

Ειδικότερα, η εν λόγω δημοσκόπηση δείχνει διατήρηση της πρόθεσης αποχής στα ίδια (υψηλά) επίπεδα, μικρή μείωση των αναποφάσιστων, «εκτίναξη» του Δημαρά στην πρώτη θέση με 14,5% από 9,5% (!), κάμψη του Σγουρού και μικρή άνοδο του Βασίλη Κικίλια.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Σγουρό μειώνεται από το 36% στο 34,5%, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Δημαρά: από 13% στο 20,5%.

Ο Κικίλιας δείχνει να αυξάνει το ποσοστό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. από το 40% στο 45%. Επιπλέον όμως αυξάνονται οι διαρροές της Ν.Δ. προς τον Δημαρά από 6% σε 9%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό / άκυρο, αποχή) εξακολουθεί να είναι υψηλή: 31% από 32%.

Πιο ξεκάθαρη δείχνει η εικόνα στον δεύτερο γύρο, στον οποίο, αν περάσει ο Δημαράς, κερδίζει καθαράκαι τους δύο αντιπάλους του, με διαφορές της τάξης του 20%.

Ε, ρε γλέντια…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Εκλογές: Θυμωμένοι και… αδιάφοροι

  1. Ὁ/ἡ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ γράφει:

    Υπάρχει και κάποιος Παφίλης λεει ε?

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.