Αποχώρησαν οι Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές


Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Προσβλητικός και κάθετος ήταν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το Προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, όπως η κακή μετάφραση, αρνήθηκε να προβεί σε κάποια μορφή στήριξης προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τσαβέλα. Η στήριξη αυτή ζητήθηκε λόγω των προσβλητικών δηλώσεων του κ. Μπαγίς. Ακολούθως το λόγο πήρε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι εφόσον η στάση του Προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρεί από την αίθουσα προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ταυτοχρόνως, κάλεσε και άλλους ευρωβουλευτές που αισθάνονται το ίδιο, να ακολουθήσουν. Και επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι ουδέν τη δεσμεύει από όσα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της απουσίας της. Από την αίθουσα αποχώρησαν και οι άλλοι παρόντες Κύπριοι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής. Από την αίθουσα αποχώρησαν και ξένοι ευρωβουλευτές, καθώς και οι Ελλαδίτες.

Σέρνονται
Καλεσμένοι στην έναρξη των εργασιών της ΜΔΕΤΕ ήταν ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο Εγκεμέν Μπαγίς και εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, ο Ξαβιέρ Ντεμουλίν. Ο Τούρκος συμπρόεδρος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου και αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «σέρνει τα πόδια της στις συνομιλίες σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία κάνει συνεχείς προτάσεις».

Ακολούθως, κατηγόρησε τα ηγετικά κράτη της ΕΕ (βλέπε Γερμανία – Γαλλία) ότι κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να προβάλλουν εμπόδια στην τουρκική ένταξη.

Όλα εις διπλούν…
Η τουρκική προκλητική στάση είχε συνέχεια. Όταν ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε από Δανό ευρωβουλευτή για τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο κοινοβούλια, δυο πολιτειακά συστήματα και δυο Πρόεδροι. Θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς γιατί σε εμάς;». Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Φούλε, ο οποίος έσπευσε να πάρει το λόγο και να διευκρινίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και οι πολίτες της είναι πολίτες της ΕΕ».

Πολυβόλο
Η ιστορία είχε βάθος. Ο κ. Μπαγίς λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων (Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρονικόλα), καθώς και ξένων ευρωβουλευτών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με το απευθείας εμπόριο και την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό κρατικό κανάλι TF-2 για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα απάντησε ως εξής:

1. Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή είναι περίπου η μάνα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και όχι τα κατεχόμενα.

2. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση. Διότι, όπως πρόσθεσε, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι εάν οι Ε/κ δέχονταν το σχέδιο Ανάν θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

3. Το θέμα του «απευθείας εμπορίου» συνιστά υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τ/κ και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να παλεύει για να προσγειώνονται αεροδρόμια από τη Βρετανία στα κατεχόμενα.

Δεν έσπασε μύτη!
Τι θέλετε να κάνουμε άλλο για το Κυπριακό, διερωτήθηκε ο κ. Μπαγίς. ΄Εχουμε ανοίξει τις πύλες στους Ε/κ για να πηγαίνουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πριν από την ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ τους ανοίξαμε, πρόσθεσε, τις πύλες της Τουρκίας. Στηρίξαμε, τόνισε, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν. Στηρίζουμε, παρατήρησε, την υφιστάμενη διαδικασία. Τι να κάνουμε; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν θυσιάζουμε την «ΤΔΒΚ» για την ΕΕ, αλλά ούτε και την ΕΕ για την «ΤΔΒΚ». Στην Κύπρο, είπε, από τον καιρό που πήγε ο τουρκικός στρατός δεν έχει σπάσει μύτη»!

Ποια χώρα;
Και προτού αποχωρήσει από την αίθουσα απαντώντας στην ουσία και στον κ. Φούλε, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει την αίθουσα λόγω άλλων υποχρεώσεων, τόνισε: «Στην Κύπρο, στο βορρά υπάρχει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στο νότο, πρόσθεσε ειρωνικά, «υπάρχει… υπάρχει καν χώρα;…». Εδώ είναι που ξεχείλισε το ποτήρι. ΄Οχι μόνο για τη στάση του κ. Μπαγίς, αλλά και της συμπροέδρου της ΜΔΕΤΕ Χέλεν Φλοτρ (ανήκει στου Πράσινους), η οποία αρνήθηκε στην ουσία να δώσει στήριξη στην κυπριακή αντιπροσωπία. Ήταν δε, ειρωνική στη συμπεριφορά της. Προφασίστηκε ότι προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε στη μετάφραση.

Φούλε: Επιμένουμε στη νομική μας βάση!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη θέση της. Ότι δηλαδή είναι ορθή η νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε επισήμανε ότι είναι ορθή η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που ρυθμίζει τι σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο κανονισμός σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν πρόκειται για ενέργεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο και ότι πρέπει να τερματίσει τους περιορισμούς σε βάρος της Κύπρου. Επί τούτου, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι το «απευθείας εμπόριο» θα δημιουργήσει ένα καθεστώς Ταϊβάν, η οποία τόνισε δεν αναγνωρίζεται, αλλά εμπορεύεται.

Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Ντεμουλίν, μιλώντας εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ομαλοποίηση σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.