Διαφθορά: Ο πάτος είχε… κι’ άλλον πάτο!


Ελπίδα Οικονομίδου

Άλλη μια βαθιά βουτιά στη διαφθορά έκανε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς”. Επτά θέσεις χαμηλότερα κατατάσσεται η χώρα μας σε σχέση με πέρσι,  συγκεκριμένα στην 78η θέση, τελευταία απ’ όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Δανία, η Σιγκαπούρη και η Ν. Ζηλανδία, ενώ τελευταίες έρχονται το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ και η Σομαλία.

Μη αναστρέψιμη φαντάζει, πλέον, η κατάσταση τη στιγμή που η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα και τις καθυστερήσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum(Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει θέσεις στον γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας και παρουσιάζει πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Φέτος έπεσε στην 93η θέση ανάμεσα σε 133 χώρες και συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, η ασφυκτική εργατική νομοθεσία και η διαφθορά αποτελούν τους τρείς βασικούς παράγοντες για την δυσλειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Η Τουρκία, η Αλβανία, η Μαυριτανία και η Σλοβακία βρίσκονται μπροστά από την Ελλάδα, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Κολομβία, η Σερβία και η Κίνα. Σε κλίμακα με βάση το 5, η βαθμολογία της χώρας επιδεινώθηκε από τους 3,8 βαθμούς, που είχε πέρσι, στους 3,5. Η κακή διαχείριση του κρατικού χρήματος και η μεροληψία στις αποφάσεις των κρατικών αξιωματούχων, εδραίωσε την αδιαφάνεια και έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους μηχανισμούς διακυβέρνησης.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι, βέβαια, «ελληνικό» χαρακτηριστικό, εφόσον οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, είδαν την εμπιστοσύνη τους στου πολιτικούς και δημόσιους φορείς να αποδυναμώνεται. Εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και οι Η.Π.Α δέχτηκαν τα πιο βαθιά πλήγματα στην οικονομία τους.

Ο κ. Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της ΔΔ-Ε( Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς) τόνισε: « Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών».

Στον αντίποδα, η Κύπρος φαίνεται να αποκτά ισχυρή θέση στον τομέα της παγκόσμιας οικονομικής ανταγωνιστικότητας, με άνοδο έξι θέσεων στην συγκεκριμένη έκθεση. Η βαθμολογία της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφθοράς φτάνει το 4,57 και κατατάσσεται στην 28η θέση.

Στον υπόλοιπο κόσμο, χώρες όπως το Μπουτάν και η Χιλή αλλά και η γειτονική μας, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρουσιάζουν βελτίωση συγκριτικά  με τις βαθμολογίες του 2009, ενώ αυτές με ασταθείς κυβερνήσεις και παρελθόν συγκρούσεων συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Huguette Labelle, αναφέρθηκε στην Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κατάστασης για την αυστηρότερη εφαρμογή του πιο ολοκληρωμένου πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.