ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ


Του Κώστα Τσιαντή

Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε  προχθές ότι είναι πολιτικά παρών και αποφασισμένος να ιδρύσει κίνημα ανεξάρτητων πολιτών. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Θεοδωράκη, αλλά η δημόσια αυτή δήλωσή του  πιστεύω πως γίνεται ο συνεκτικός κρίκος συσπείρωσης των αδημονούντων πολιτών που ψάχνουν να βρουν τρόπο να βοηθήσουν για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση. Οι άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης, της διανόησης, της τέχνης και της παραγωγικής εργασίας, οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι,   οι πολιτικά και κοινωνικά ενεργοποιημένοι πολίτες και ιδιαίτερα η νεολαία μας, πιστεύω πως  μπορούν  να συνενώσουν διαλεκτικά τις δυνάμεις τους και να δώσουν ενεργά το παρόν τους για τη Νέα Ελλάδα.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ένας αριθμός επώνυμων και ανώνυμων πολιτών από διαφορετικούς χώρους και ιδεολογικές αφετηρίες πρέπει να συνευρεθεί και να συμβάλει με τις γνώσεις, τις ιδέες και την ενεργό του παρουσία σε μια σύνθεση δημιουργική και σ’ ένα παλλαϊκό υπερκομματικό πολιτικό κίνημα  για το ξεπέρασμα της κρίσης και τη θεμελίωση της Νέας Ελλάδας. Κεντρικός  στόχος του κινήματος αυτού είναι η αναθεώρηση του συντάγματος (http://elepistole.blogspot.com), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και ένα  νέο πολιτικό  κοινωνικό σχέδιο για την Ελλάδα και το λαό της.

Έχουν δε το φως της δημοσιότητας αρκετές γόνιμες προτάσεις για το σκοπό αυτό (που δείχνουν το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κοινά).  Ωστόσο, οι προτάσεις δεν αρκούν. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρατεύσει στην πολιτική της ζωή τα καλύτερα τέκνα της προκειμένου να βγει από την κρίση. Το  κίνημα για μια Νέα Ελλάδα είναι ανάγκη  να συσπειρώσει πολιτικούς στοχαστές και αναλυτές από διάφορους χώρους, αδέσμευτα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα, καθώς και ηγετικά στελέχη που είναι αποφασισμένα να βρουν λύσεις και να δράσουν πολιτικά.  Η παρουσία ενός χαρισματικού ανθρώπου κοινής εμπιστοσύνης και αποδοχής, όπως είναι ο Μ. Θεοδωράκης-  όπου πάνω του η Ελλάδα έχει αφήσει τα σημάδια της και τα οράματά της-, πιστεύω πως δείχνει το δρόμο της δημιουργικής σύνθεσης που χρειάζεται ο τόπος ώστε να πετύχουμε την αναγέννησή του. Στο δρόμο αυτό ως σκοπός της πολιτικής  δεν τίθεται η επιβεβαίωση της αλήθειας μιας κάποιας παραδοσιακής  ιδεολογίας, αλλά η επιστράτευση της γνώσης, της κοινωνικής ευαισθησίας, των δημιουργικών ικανοτήτων  και της πολιτικής οξυδέρκειας που απαιτεί η συγκυρία, ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα απ΄ τ’ αδιέξοδο και θα υπηρετήσει το λαό της.  Ενώπιον του  σκοπού αυτού αλλά  και των υφιστάμενων εθνικών κινδύνων, πιστεύω ότι ο καθένας από μας μπορεί να βρει τη θέση του και ν’ αναλάβει  τον δημιουργικό πατριωτικό του ρόλο.

Κ.Ν.Τ

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.