Τη «Μεγάλη Αλβανία» ονειρεύονται κάποιοι στα Τίρανα με τις πλάτες ΗΠΑ και Γερμανίας


Το πρώτο εύκολο «θύμα» ειδικά μετά τον πόλεμο στο Κόσσοβο είναι η Σερβία αλλά οι Αλβανοί μιλούν και για εδάφη τους, που κατέχει η… Ελλάδα το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.
Στη Σερβία πάντως που οι μνήμες είναι νωπές δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και ήδη η Γενική Εισαγγελία της Σερβίας διεξάγει έρευνα για τη συμμετοχή Αλβανών πολιτικών από τη νότια Σερβία, στην παρουσίαση του σχηματισμού “Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας” (List of natural Albania), που πραγματοποιήθηκε, προχθές, στα Τίρανα.
Το όραμα της “Φυσικής Αλβανίας” αποτελεί στην ουσία ένα σχέδιο για την ίδρυση της “Μεγάλης Αλβανίας”, με την ειρηνική προσάρτηση εδαφών από τις γειτονικές χώρες.
Ο εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας Τόμο Ζόριτς, από το Βελιγράδι τόνισε με νόημα: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποσκάπτει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Η Εισαγγελία δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή, θα επιμείνει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης ειδικά αν διαπιστωθεί ότι υπονομεύεται η ασφάλειας της χώρας”, και συμπλήρωσε ότι ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι είναι ίδιοι, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους αξιώματα.
Από τη νότια Σερβία χαιρετισμό στην παρουσίαση του “Καταλόγου της Φυσικής Αλβανίας” απηύθυναν ο δήμαρχος της πόλης του Πρέσεβο, Ραγμί Μουσταφά, ο αντιδήμαρχος, Ορχάν Ρετζέπι και ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου.
Σε δήλωση του στην εφημερίδα “Νόβοστι” του Βελιγραδίου, ο Γιονούζ Μουσλίου υποστήριξε το όραμα της “Φυσικής Αλβανίας” για την ίδρυση ενιαίου αλβανικού κράτους με την προσάρτηση εδαφών από γειτονικά κράτη. “Στη Συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, η Αλβανία δεν είχε μεγάλη επιρροή γι’ αυτό και εδάφη της αποσπάστηκαν με τη βία. Σήμερα, ζητάμε την αναθεώρηση της και το δικαίωμα των Αλβανών που ζουν στις γειτονικές χώρες να αποφασίσουν με δημοψήφισμα σε ποιο κράτος επιθυμούν να ζήσουν”.
Υποστήριξε δε, ανοιχτά, την προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο, της νότιας Σερβίας, στη σύνθεση “του νεοσύστατου κράτους του Κοσόβου” και εκτίμησε πως “η διεθνής κοινότητα εγκρίνει μία τέτοια τροπή των εξελίξεων, με δεδομένο ότι, στη συγκέντρωση της ‘Φυσικής Αλβανίας’, στα Τίρανα, παρέστησαν εκπρόσωποι του Βελγίου και των ΗΠΑ”.
Ο δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, Ραγμί Μουσταφά, μιλώντας στη “Νόβοστι” τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ίδρυσης ενιαίου αλβανικού κράτος. “Το μέλλον της περιοχής θα είναι η ένωση όλων των Αλβανών χωρίς βία και πολέμους”, υποστήριξε ο κ. Μουσταφά, εκτιμώντας ότι η “Φυσική Αλβανία”, ως πολιτικός σχηματισμός θα έχει μεγάλη απήχηση στη νότια Σερβία.
Εμπνευστής του οράματος της “Φυσικής Αλβανίας” είναι ο Κότσο Ντανάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προγνώσεων στα Τίρανα και πρώην σύμβουλος τριών αλβανών πρωθυπουργών.
Ο Ντανάι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενιαίου κράτους όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι “ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, μέσω συνομιλιών με τις γειτονικές χώρες”.
Στην προχθεσινή συγκέντρωση στα Τίρανα παρέστησαν εκπρόσωποι των Αλβανών από όλες τις γειτονικές χώρες.
Ο Κότσο Ντανάι, στην ομιλία του, ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Λονδίνου από το 1913, η οποία, όπως είπε, “διέσπειρε τον αλβανικό λαό σε πέντε κράτη”.
Εκτίμησε δε ότι “το νέο αλβανικό κράτος, το οποίο θα συμπεριλάβει περιοχές με αλβανικό πληθυσμό στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, πρόκειται να ιδρυθεί μέχρι το 2013, με προηγούμενη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος μεταξύ των Αλβανών σε αυτές τις χώρες”, καθώς και ότι αναμένει η απόφαση αυτή να ληφθεί σύντομα από του Αλβανούς του Κοσόβου.
Στην προχθεσινή εκδήλωση της “Φυσικής Αλβανίας”, στα Τίρανα, παρέστησαν και εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Δανίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.