Το διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο των ιθαγενών


Από το Μαρικάκι

Το στοιχείο που καθορίζει τη φυσιογνωμία του νέου πανεπιστημίου που οραματίζεται η Άννα Διαμαντοπούλου και περιγράφεται στο κείμενο διαβούλευσης που δόθηκε στους πρυτάνεις πριν μερικές μέρες, είναι τα Συμβούλια Διοίκησης. Ένα όργανο – μεσάζων μεταξύ πολιτείας και ιδρύματος. Όχι ουδέτερο ωστόσο αφού θα λειτουργεί περισσότερο ως επιτηρητής του υπουργείου και θεματοφύλακας των στόχων που το πανεπιστήμιο έχει αναγκαστεί να συμφωνήσει με την κυβέρνηση για να λάβει μέρος της χρηματοδότησης.

Το Συμβούλιο φαίνεται ότι αποτελεί «τομή» καθώς υπεισέρχεται τόσο στο αυτοδιοίκητο αφού τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να διαθέσουν τους όποιους πόρους αποφασίσει να τους χορηγήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ανάγκες τους, όσο και στη χρηματοδότηση η οποία τίθεται υπό αίρεση εφόσον συναρτάται με την εκπλήρωση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί.

Κι αν αυτά τα δύο μέχρι σήμερα λειτουργούσαν υπό άπειρες στρεβλώσεις επιτρέποντας εστίες διαπλοκής, το σχέδιο της Διαμαντοπούλου δεν προοιωνίζεται την ανατροπή τους, αλλά την ανατροφοδότησή τους με τους ημέτερους της νέας γιωργακικής Ελλάδας.

Η εποπτεία από την κυβέρνηση γίνεται ασφυκτικότερη, καθώς για να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση (έστω και ένα μίνιμουμ αυτής για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών) τα πανεπιστήμια πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα των στόχων και των κριτηρίων που ορίζει η κυβέρνηση η οποία υιοθετεί όποιον διεθνή δείκτη της υπαγορευθεί. Η τελευταία στις διάφορες δηλώσεις των στελεχών της και του πρωθυπουργού δεν κρύβει την διάθεση να χορηγήσει αυξημένες δόσεις αγοράς στα πανεπιστήμια τα οποία φαίνεται να χάνουν οριστικά την ευκαιρία ενηλικίωσης με την έννοια της ανεξάρτητης λειτουργίας και της διενέργειας βασικής έρευνας.

Άλλωστε ποιες ελευθερίες μπορεί να διασφαλίσει στο πανεπιστήμιο μια κυβέρνηση η οποία έφερε την οικονομική κηδεμονία και επί μήνες ξηλώνει δικαιώματα και ελευθερίες, για λόγους δήθεν οικονομικού νοικοκυρέματος, αφού προηγηθεί ο στιγματισμός τους ως προνομίων ή «προσόδων που έχουν εξασφαλίσει σε βάρος του εθνικού συμφέροντος» διάφορες κοινωνικές ομάδες, που θα έλεγε και η Μιράντα Ξαφά.

Κερασάκι στην τούρτα η τοποθέτηση του πανεπιστημίου υπό τον έλεγχο και την κρίση των διεθνών «προθύμων» να βάλουν ένα χεράκι για το εθνικό μας συμφέρον (με το αζημίωτο): Τα μέλη ΔΕΠ τίθενται υπό την κρίση εκλεκτορικών σωμάτων «διεθνούς σύνθεσης», μέλη ΔΕΠ μπορούν να ορίζονται και πρόσωπα από το εξωτερικό χωρίς να εγκαταλείπουν τη θέση τους στην αλλοδαπή, οι πρυτάνεις θα διορίζονται ύστερα από διεθνή διαγωνισμό (μπορούν άρα να είναι κι εκ της αλλοδαπής), τα Συμβούλια Διοίκησης θα διαθέτουν και εξωπανεπιστημιακά μέλη τα οποία θα μπορούν να είναι «διεθνείς προσωπικότητες» (όχι απαραίτητα πανεπιστημιακοί). Θα αξιοποιηθούν έτσι «διεθνούς κύρους» μαϊντανοί και οι φίλοι του πρωθυπουργού τους οποίους απέκτησε κατά τη διάρκεια της ιπτάμενης καριέρας του (πολιτικός αέρος – αέρος).

Αλλά αν το παραπάνω δεν είναι η επιτομή του επαρχιωτισμού, τότε τι είναι; Οι ξένοι θα μας ανοίξουν τα μάτια, οι ξένοι θα μας ανοίξουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, οι ξένοι θα μας αναδιατάξουν την οικονομία, θα μας φτιάξουν πανεπιστήμια, θα φέρουν επενδύσεις για να βρούμε δουλειές…Την ώρα που οι ξένοι «μπορούν», εμείς οι ιθαγενείς βρισκόμαστε επί μήνες υπό την κυβερνητική πλύση εγκεφάλου η οποία μεταξύ άλλων επιτελεί το έργο της υπονόμευσης της συλλογικής αυτοπεποίθησης δια της φιλοτέχνησης του DNA του ανίκανου, του βολεμένου και του διεφθαρμένου. Όταν όμως θα αποδειχθεί ότι και οι «ξένοι» μπορούν να βάλουν το χέρι στο μέλι, κάνοντας ό,τι δεν τους επέτρεψαν αυστηροί κανόνες στις χώρες τους, ίσως να είναι αργά για μας…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.