Γεώργιος Παπανδρέου (1)


Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη

ΕΙΧΕ το «παρελθόν» του ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αγωνιστής απ’ τα νιάτα του, φυλακή απ’ τον Πάγκαλο (1925) κι ας ήταν προσωπικός του φίλος, ωστόσο, αντικομουνιστής όσο το υπαγόρευαν οι καιροί και η συνείδησή του. Στη Μ. Ανατολή για αντίσταση, ξανά στη φυλακή για τη δράση του και ο «πρώτος» της Απελευθέρωσης να σηκώνει τη σημαία στο Σύνταγμα. Με τον ιστορικό του λόγο να κλείνει με το «πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν» κι ας μην την πίστευε. Συντονισμένος με τον «δαίμονα της Ελλάδας» ονόματι Τσώρτσιλ για να στήσουν τα «Δεκεμβριανά» και Πρωθυπουργός, όταν η Αθήνα «καιγόταν» για 33 μέρες. Του το «κράτησαν» οι αριστεροί και τον πολέμησαν ως το τέλος του και με το (μεταγενέστερο) σύνθημά τους «Παπανδρέου πού θα πας…».

ΤΑ δύσκολα χρόνια πέρασαν, τα «πέτρινα» άφησαν τα σημάδια τους στην ψυχή των ηττημένων και ο Γεώργιος Παπανδρέου «αναγεννήθηκε». Πήρε απάνω του την υπόθεση της δημοκρατίας, ίδρυσε την «Ένωση Κέντρου», κήρυξε τον «Ανένδοτο Αγώνα» του (1961) και τον ακολούθησαν οι δημοκράτες με την κραυγή «1-1-4)». Η δεξιά είχε το Παλάτι (της), έκανε και τις εκλογές της (29.10.61), όπου ψήφισαν τα δέντρα κι οι αποθαμένοι. Δεν άργησε να’ ρθει ο Νοέμβρης του ’63 και, σαν σήμερα, οι εκλογές έδωσαν την (ισχνή) πλειοψηφία στην «Ε.Κ.» και στον «Γέρο της Δημοκρατίας» την πρωθυπουργία. Η δημοκρατία χαμογέλασε τους κατατρεγμένους και τα πρώτα φιλολαϊκά μέτρα άνοιξαν τον δρόμο για τον εκλογικό θρίαμβο του 53% (16.2.64).

Ο Παπανδρέου πανίσχυρος (πια) Πρωθυπουργός, στον τόπο που τον διαφέντευε το Παλάτι και σκοτώναν’ βουλευτές με τρίκυκλα. Τι κάνουμε ως…Αμερικανοί και ντόπια αντίδραση; Εκπαραθυρώνουμε τον Πρωθυπουργό του 53%; Κατεβάζουμε τα τανκς; Ας μη βιαστούμε. Οι αποστάτες «ενεδρεύουν» με σιδερωμένη ρεντιγκότα, ο Μητσοτάκης τους συντονίζει και οι «Πρωθυπουργοί» εναλλάσσονται με ένα νεύμα του βασιλιά που θέλει να…κυβερνά. Ο Παπανδρέου «τρώγεται», ο Καραμανλής στο Παρίσι μέχρι…νεωτέρας και η ΕΡΕ του Κανελλόπουλου στην εξουσία! Χωρίς να’ χουν μεσολαβήσει εκλογές!! Ο δρόμος (για τανκς) άνοιξε, η Χούντα φόρεσε τα καλά της, οι «εθνοσωτήρες» πιασαν’…δουλειά (αύριο η συνέχεια).

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.