Η ατζέντα (ξανά) άλλαξε


Από χθες το μεσημέρι, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, και διαβάζει πλέον, με ανησυχητικό ενδιαφέρον το κεφάλαιο του «συστημένου τρόμου». Η διασπορά φακέλων-βομβών σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας, με στόχο πρεσβείες, έχει πολλαπλές αναγνώσεις ως προς την επίδρασή της στις εξελίξεις.

Κυρίως όμως, εκείνο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η εκ νέου αλλαγή της ατζέντας στο δημόσιο διάλογο, ελάχιστα πλέον εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σκεφτείτε μονάχα πόσο νερό κύλησε στο αυλάκι από την προηγούμενη Δευτέρα, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, έθεσε το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, που από την αντιπολίτευση «μπογιατίζεται» με τις πινελιές της κατηγορίας του ωμού, πολιτικού εκβιασμού.

Ακόμη και από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαράστον Γιάννη Πρετεντέρη, απέχουμε πλέον… πολλά επεισόδια. Η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας, σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών μετατοπίστηκε. Και το σημείο είναι κομβικό, ώστε να αλλάζει τα δεδομένα με τα οποία θα προσέλθουμε αυτή, αλλά και την επόμενη Κυριακή στις κάλπες.

Η εθνική ανησυχία δεν απέχει και πολύ από τον φόβο. Είτε εκδηλώνεται, είτε κυοφορείται συγκεκαλυμμένος, στο μυαλό του καθενός από εμάς. Κάτι που, εκ των πραγμάτων δεν αφήνει στη σκέψη και πολλά περιθώρια για να θυμηθεί τον «Καλλικράτη». Ίσως, ούτε καν το μνημόνιο.

Η πολιτική βέβαια, είναι η κατεξοχήν ανθρώπινη δραστηριότητα που υπόκειται στον άγραφο νόμο του απροσδόκητου και του απρόσμενου. Γι’ αυτό και κάθε σχεδιασμός, όσο στρατηγικός και μακροπρόθεσμος και αν είναι, βρίσκεται στη διαρκή ανασφάλεια της αυτό-ακύρωσης από τα ίδια τα γεγονότα. Όπως συμβαίνει σήμερα.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί αυτή η νέα καθημερινότητα, που, δυστυχώς, στοιχειώνει τις τελευταίες ώρες το ανέφελο σεργιάνισμά μας στη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ό,τι παραδοσιακά, διαπιστωμένα και πολλάκις επιβεβαιωμένα,κάθε τέτοια κατάσταση κρίσης, ευνοεί την αυτοσυγκράτηση των πολιτών. Το «μάζεμα». Την «οχύρωση» γύρω από την εκάστοτε Κυβέρνηση…

statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.