To spread ξέρει κάτι για την Κυριακή;


Με τις 1000 μονάδες βάσης «φλερτάρει» πλέον το spread των ελληνικών δεκαετών ομόλογων, που αναρριχήθηκε την Παρασκευή στις 930 μονάδες, από 903 την Πέμπτη, εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για πρόωρες εθνικές εκλογές και για τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στα οικονομικά της χώρας.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, του δείκτη CMA, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα.

Στη ίδια κατάταξη, στην τρίτη θέση, ανέβηκε η Ιρλανδία και στην έκτη η Πορτογαλία.

«Οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ, ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές», εκτιμά ο Economist.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απέρριψε αίτημα του πρακτορείου Μπλουμπεργκ για την κοινοποίηση δυο επίσημων έγγραφων σχετικά με τις συμφωνίες Swaps, που είχε πραγματοποιήσει το 2001 η Ελλάδα για να κρύψει το πραγματικό της χρέος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το πρόσφατο άνοιγμα στα spreads των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης είχε μέχρι στιγμής μικρή επίπτωση στο ευρώ –αλλά καθώς το ζήτημα της στρατηγικής της Federal Reserve έχει πλέον φύγει από την μέση, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, εκτιμά η κα Lauren Rosborough, senior currency strategist ης Westpac Institutional Bank.
Τα spreads στα credit default swap στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ τα ιρλανδικά βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας τους.
«Ακούγονται ανησυχίες από διάφορα μέτωπα και επίσης υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα, που κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια ακόμη χιονοστιβάδα, όπως εκείνη που εκδηλώθηκε στο α΄ τρίμηνο,» τονίζει.
Σημειώνει επίσης ότι η μακροοικονομική εικόνα, τόσο στον ευρωπαϊκό πυρήνα όσο και στην περιφέρεια, εμφανίζει ενδείξεις επιδείνωσης. Η δραστηριότητα της μεταποίησης έχει μειωθεί κάθετα στην Γερμανία μετά τα ην αιχμή του Απριλίου και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, οι σημαντικοί κλάδοι των υπηρεσιών διολισθαίνουν συνέχεια από το ζενίθ του Ιουλίου. «Αυτά τα θέματα θα επιβαρύνουν το ευρώ, αλλά καθώς έχει πλέον βεβαιωθεί ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, τα cross rates της Ευρώπης θα είναι καλύτερη περίπτωση για τοποθέτηση από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.»

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.