Ο Έλληνας της διαφθοράς


Ετυμολογικά η διαφθορά ορίζεται γενικά ως η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους των δημόσιων πόστων και των κρατικών δυνάμεων. Η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους. Οπότε από τον ορισμό της αντιλαμβανόμαστε πως η διαφθορά πραγματοποιείται ως επί το πλείστον από κυβερνητικά στελέχη όμως εμείς την έχουμε αναγάγει σε εθνική τέχνη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από πολλή μικρή ηλικία μαθαίνουμε να ζούμε με αυτήν την νοοτροπία εφαρμόζοντας μικρές πτυχές της π.χ. με το να πάρουμε μεγαλύτερο βαθμό στο σχολείο επειδή έχουν κάποιο γνωστό οι γονείς, να σβήσουμε απουσίες, να μπει ο γιόκας μας στην ομάδα βασικός, να πάρει στη ζούλα το δίπλωμα, με το ‘δοντι’ στο στρατό κ.ο.κ

Έπειτα ο Έλληνας Φοροδιαφεύγει, δεν είναι παραγωγικός ούτε ’ανταγωνιστικός’ (αδόκιμος κατ’εμέ όρος αλλά χρησιμοποιείται ευρέως), με ελάχιστο πνεύμα επιχειρηματικότητας (το όνειρο είναι να δουλεύεις για κάποιον άλλο με τους χειρότερους όρους, η μοίρα σου είναι συνδεδεμένη με το αφεντικό σου – αν αυτός τα κάνει σκατά, καταστράφηκες κι εσύ ή πας με τη μονιμότητα του δημοσίου) και σε μία οικονομία που παραπαίει τα τελευταία 50 χρόνια. Θέλει όμως και την πολυτέλεια του, επίπεδο ζωής που συχνά ο μέσος Κεντρικοευρωπαίος δε το έχει φανταστεί (μιλάω για την εμμονή με τα είδη πολυτελείας σε ρούχα, αυτοκίνητα, αναψυχή) και να το σκάει και το 500αρικο στα μπουζούκια ή στο clubing το Σάββατο θέλει όμως και το εξοχικό και έχει καταλήξει να χρωστάει σε όποιον έχει μπλοκάκι και γράφει.

Έτσι είμαστε όμως…Ελληναράδες που υποκρινόμαστε καθημερινά ότι θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Ελληναράδες που βάζουμε πάντα το προσωπικό συμφέρον μπροστά και πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας. Υποκριτές του καναπέ. Λέει μια οργάνωση να κλείσουμε τα φώτα για να δείξουμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και οι Ελληναράδες σπάμε όλα τα ρεκόρ. Διαφθορά και σ’αυτό. Πρώτοι στην Ευρώπη είμαστε στη θεωρία. Δε παιζόμαστε στη θεωρία. Οι πιο ευαίσθητοι “οικολογικά” φαινόμαστε στις δημοσκοπήσεις και έχουμε την πιο βρώμικη χώρα με το λιγότερο πράσινο στις πόλεις και τους λιγότερους κάδους ανακύκλωσης. Οι πιο διεφθαρμένοι φαινόμαστε σε πραγματικές μετρήσεις αλλά γι‘αυτό δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Η λαμογιά κυλάει στο αίμα μας Ελληναράδες μου.

Και ξέρετε γιατί βρισκόμαστε διαρκώς ως λαός σε ψυχεδελική παράκρουση με το να θέλουμε να παρουσιάζουμε ένα χλιδάτο κοινωνικό πρόσωπο που στην πραγματικότητα δε διαθέτουμε? Διότι παριστάνουμε κάτι το οποίο δεν είμαστε και αυτό δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα που εντείνουν τις στρεβλώσεις στην κοινωνία. Είμαστε ένας λαός υποκριτών. Αυτό είμαστε και απλά προσωπικά το έχω συνειδητοποιήσει. Κριτική σε όλους από τον καναπέ και όταν έλθει η ώρα του λογαριασμού… το βάζουμε στα πόδια δείχνοντας το διπλανό μας. Ή δεν είναι έτσι;

Έτσι “μαγκιά” κατάντησε να θεωρείται το βόλεμα, το προσπέρασμα στην ουρά, ο εύκολος πλουτισμός, ο διορισμός στο δημόσιο, το βύσμα στο στρατό, το μέσο στη δουλειά, η αναξιοκρατία…και όλα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς ο ραγιαδισμός, η οσφυοκαμψία, το ρουσφέτι, το φίλημα κατουρημένων ποδιών, ο ωχαδερφισμός και τα μύρια όσα, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές γενιές και να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της παιδείας για να σταματήσουν να θεωρούνται προτερήματα.

Για όλα φταίει το βόλεμα μας. Στη προσπάθεια να βολευτούμε όλοι, συνεχίζουμε να επιλέγουμε τους κλέφτες μας, με μεγάλο ποσοστό. Ο νέος καλά καλά δε βρίσκει 700 ευρώ αλλά κουνάει πλαστικές πράσινες και μπλε σημαιούλες κάθε 4 χρόνια σε μια κατ’ευφημισμόν “δημοκρατία”, σε μια ολοκληρωτικά διεφθαρμένη δικομματική χούντα που εμείς επιλέγουμε. Επειδή όμως συναγωνιζόμαστε τα χρυσόψαρα σε μνήμη, καταφέραμε να αποδεχόμαστε τον υπουργό Εργασίας να έχει ανασφάλιστους λαθρομετανάστες, τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει αυθαίρετο και η λίστα είναι ατελείωτη… Κι όλα αυτά για έναν λόγο: γιατί αυτοί είμαστε εμείς. Γιατί όλοι κοιτάμε να βολευτούμε. Να λαδώσουμε, να εξαπατήσουμε.

Σήμερα όποιος θέλει ανοίγει μια off-shore εταιρία με έδρα τη Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με χαμηλό συντελεστή φορολογίας, και μπορεί να δηλώσει στην off-shore το κάθε σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος, εξοχικό και οτιδήποτε άλλο απέκτησε από οποιαδήποτε νόμιμη ή παράνομη πράξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν πληρώνει τους φόρους στο κράτος αλλά στην άλλη χώρα με τη χαμηλή φορολογεία όπου έχει την έδρα της η off-shore. Έτσι ξεπλένει καραβάνια μαύρου χρήματος. Και στην τελική, εικονικά βγάζουν ότι η off-shore εταιρία τους είναι ζημιογόνα έτσι ώστε να γλιτώνουν και το ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης, που τους αναλογεί από την ελληνική νομοθεσία αυτή τη φορά. Θα ξεχάσουμε μήπως τις off-shore του Βουλγαράκη και άλλων ανώτατων στελεχών της προηγούμενης ανεκδιήγητης κυβέρνησης.

Επίσης όποιος θέλει ανοίγει μια ανώνυμη εταιρία, δε δίνει ποτέ το ΦΠΑ στο κράτος και τις εισφορές των υπαλλήλων του στα ταμεία, έπειτα κηρύττει πτώχευση, αφήνοντας εκατοντάδες οικογένειες στους δρόμους. Και βέβαια με τα πάρα πολλά κέρδη που έχουνε λόγω της μη καταβολής του ΦΠΑ και των εισφορών ανοίγουν άλλη ανώνυμη εταιρία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό στο όνομα της γυναίκας τους, των παιδιών τους, του φίλου τους και πάει λέγοντας. Αλλά αφού δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, καμία αξιοκρατεία, τι να περιμένεις και από τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας όταν και οι ίδιοι ψάχνουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να κλέψουν τα λεφτά των ταμείων και κατ’επέκταση του κράτους. Δηλαδή κλέβουν τα ίδια τους τα χρήματα!

Βέβαια καθίστε ειλικρινά και σκεφτείτε. Πόσοι από εσάς έχετε δει, γνωρίζετε, ή κάποιος δικός σας, γνωστός σας, φίλος, σας συγγενής σας ή ακόμη και εσείς οι ίδιοι δεν έχετε διαπράξει ποτέ πράξη που να πλήττει το δημόσιο συμφέρον? Μια πράξη όπως να σας σβήσουν μια κλήση, να μπει κάποιος σε κάποια θέση δουλειάς μέσω γνωστού, φίλου πολιτικού ή δημόσιου στελέχους, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση κάποιος άλλος ικανότερος, το μέσο στο στρατό, την χρησιμοποίηση φιλικού προσώπου για την αποφυγή της γραφειοκρατίας, το λάδωμα σε κάποιο εφοριακό για να σβηστούν τα χρέη, το φακελάκι σε κάποιο γιατρό, η αμοιβή σε έναν δικαστικό για να σβηστεί μια ποινή και γενικά όλο και κάποιον θα γνωρίσαμε ή θα είναι του κύκλου μας που του έγινε παράτυπη εξυπηρέτηση μέσω γνωστού ή χρημάτων? Σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθήκαμε και σε ένα εξοχικό ενός κολλητού μας το οποίο είναι αυθαίρετο και παίρνει ρεύμα και νερό παράνομα. Όλο και κάποιος έχει κάνει ή έχει δει κάτι από αυτά. Κανείς?

Ε τότε ποιοι είναι οι γιατροί, υδραυλικοί, δικηγόροι, εστιάτορες, ηλεκτρολόγοι, μαγαζάτορες, δάσκαλοι ιδιωτικών μαθημάτων, κ.λπ.,κ.λπ.,κ.λπ. που επί 10ετίες φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν? Ποιοι είναι οι υπάλληλοι πολεοδομίας, πολιτικοί, εφοριακοί, γιατροί, κ.λπ.,κ.λπ. που παίρνουν μίζες, φακελάκια, “γρηγορόσημα”, κ.ο.κ. ? Ποιοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ζητάνε ρουσφέτι να διοριστούν στο Δημόσιο για να “βολευτούν”? Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν λαθρεμπόριο π.χ. καυσίμων ? Ποιοι είναι αυτοί που περνάνε την ημέρα τους στην καφετέρια αρνούμενοι να δουλέψουν ? Ποιοι είναι αυτοί που με κάθε (καθημερινή ευκαιρία “πηγαίνουν παραλία”, στις ταβέρνες, κ.ο.κ. ? Ποιοι είναι οι αγρότες που εισπράττουν δις ευρώ επί 10ετίες και αντί να βελτιώσουν ή/και αλλάξουν τις αντιοικονομικές καλλιέργειες ξοδεύουν τα χρήματα σε “κούρσες” και στα στριπτηζάδικα κάθε επαρχιακής πόλης? Ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν καμένα οικόπεδα ή μπαζωμένα ρέματα και κτίζουν αυθαίρετα, μέχρι να “νομιμοποιηθούν”? Ποιοι είναι οι πολιτικοί και ποιοι είναι αυτοί που τους ψηφίζουν? (ο κατάλογος είναι ατελείωτος, γι’ αυτό και σταματώ ενδεικτικά εδώ). ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΛΟΙΠΌΝ? ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΓΏ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΦΤΑΊΜΕ. Κανένας άλλος, ούτε Γερμανός, ούτε Γάλλος, κ.λπ. Όταν θα μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας, τότε ίσως έχουμε ελπίδα για κάτι πραγματικά καλύτερο. Όταν θα συνειδητοποιήσουμε πως ολόκληρη η καταστροφή-οικονομική και ηθική-του πολιτισμού μας οφείλεται στην αδράνεια μας και στη έλλειψη βασικών θεμάτων παιδείας και πολιτισμού (πράγματα αυτονόητα για τους κατοίκους αυτής της χώρας πριν λίγες χιλιάδες χρόνια) και όλα θα πάρουν διαφορετικό δρόμο εάν συλλογικά αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και φέρουμε την επανάσταση μέσα στον ανθρώπινου νου και όχι μόνο έξω στους δρόμους.

ramnousia

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ο Έλληνας της διαφθοράς

  1. Ὁ/ἡ Asxetos γράφει:

    Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα ή Ωδή στον ΓΑΠ, θα έπρεπε να είναι ο τίτλος….

    Αιδώς Αργείοι……………

    Εκτός από τους μαφιόζους που περιγράφεις υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που “συντηρούν” κάποιους σαν κι εσένα για να γράφεις μαμακίες….

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.