Γίναμε 8,2 δισ. ευρώ φτωχότεροι από πέρσι


του Δημήτρη Παφίλα

Εκτοξεύεται στο -4,6% η ύφεση

Περί τα 8,2 δισ. ευρώ ή ετήσια μείωση 4,6% εκτιμούν ότι έχουν χαθεί από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν  (ΑΕΠ)  οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση που διενέργησε το Reuters.

Το ΑΕΠ στο τέλος του περσινού τρίτου τριμήνου ήταν περίπου 177 δισεκατομμύρια ευρώ και οι απώλειες προέρχονται κυρίως από την κατανάλωση και τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες οδηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε  κλείσιμο. Το παλαιό εμπορευματικό μοντέλο αργοπεθαίνει καθημερινά, και το ανησυχητικό είναι ότι δεν αντικαθίσταται με κάποια παραγωγική βάση.              

Ειδικότερα, η  ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα από τα μέτρα λιτότητας θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κοντά στο 1,4% για το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, έναντι ύφεσης 1,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με πέντε οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters, η μεταβολή σε ετήσια βάση θα ανέλθει σε -4,6%, συγκριτικά με συρρίκνωση 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της και να επιτύχει τους στόχους που συμφώνησε την Τρόικα.

«Η εντατικοποίηση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε συνδυασμό με το αδύναμο κλίμα στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις» είπε στο Reuters  ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η βελτίωση της εξαγωγικής δραστηριότητας θα βελτιώσει μόνο οριακά την πτωτική τάση στην εγχώρια ζήτηση, ενώ πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα αγγίξει «ναδίρ» το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Mε τις  αγορές να επικεντρώνονται στο αν θα είναι διατηρήσιμο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η ανακοίνωση χειρότερων του αναμενόμενου στοιχείων θα ενέτεινε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στα φορολογικά έσοδα.

Αντιθέτως, καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία θα βοηθούσαν να μετριαστούν αυτές οι ανησυχίες και θα προσέδιδε αξιοπιστία στις επίσημες προβλέψεις ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4% φέτος.

protothema

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.