Τα έκανε μαντάρα Τούρκος πρέσβης


Βάσεις για διπλωματικό επεισόδιο έθεσε ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βιένη, ασκώντας πρωτοφανή σε δριμύτητα κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της. Ο Καντρί Ετσβέντ Τετσάν θεωρεί τις αυστριακές Αρχές υπεύθυνες για «γκετοποίηση» των Τούρκων, επιτίθεται στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έπρεπε να ανήκει στην ακροδεξιά και λέει ότι οι πολίτες της Αυστρίας ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνο στις διακοπές τους. Ο Τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις στο αυστριακό ΥΠΕΞ. Ως απόλυτα άστοχες, απαράδεκτες και ασεβείς χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Πρελ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του κόμματός του Φριτς Κάλτενεγκερ.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, στηρίζοντας πλήρως την προερχόμενη από το κόμμα του υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει άμεσα τον Καντρί Ετσβέντ Τετσάν για εξηγήσεις, ενώ από τον πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα ζητήθηκε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του πρεσβευτή αναμένεται να ζητήσει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σπίντελεγκερ είχε πραγματοποιήσει μόλις τον περασμένο μήνα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Κατευνάζει τα πνεύματα ο Νταβούτογλου
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τη Βιένη να συζητήσει «με ανοιχτή καρδιά» με την Άγκυρα, για την ένταξη των Τούρκων μεταναστών. Αφού έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του, τον Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο Νταβούτογλου διαπίστωσε ότι ορισμένες δηλώσεις του πρεσβευτή Καντρί Ετσβέτ Τετσάν «δημιούργησαν μια ευαισθησία από αυστριακής πλευράς και από πλευράς διπλωματικών ηθών».
Πάντως, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο Τούρκος ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του πρεσβευτή του δεν απηχούν την επίσημη θέση της Τουρκίας απέναντι στην Αυστρία.

«Οι Τούρκοι δεν θέλουν τίποτα από εσάς»
Με ασυνήθιστη για διπλωμάτη φρασεολογία, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βιένη επιτέθηκε τόσο κατά της επίσημης Αυστρίας, όσο και κατά των πολιτών της, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιένη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αναφερόμενος στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο Τούρκος πρεσβευτής ανέφερε πως βρίσκεται σε λάθος κόμμα (υπονοώντας προφανώς πως θα έπρεπε να ανήκει σε κόμμα της Ακροδεξιάς), πως της λείπει μια φιλελεύθερη και ανοικτή συμπεριφορά, και πως αυτή θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στη διαδικασία ενσωμάτωσης, καθώς, όπως λέει, από κάθε πρόβλημα που δίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκύπτει μια αστυνομική λύση.
Ανάλογα επιθετική είναι η τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία. Ο Τετσάν καταγγέλλει τις αυστριακές Αρχές ως υπεύθυνες για τη δημιουργία «γκέτο» Τούρκων, ενώ κατηγορεί τις αυστριακές οικογένειες ότι, μη στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία με πλειοψηφία εθνικών μειονοτήτων, εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση. «Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε όπως ένα μικρόβιο», ανέφερε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.
Ο Τούρκος πρεσβευτής τόνισε, ακόμη, πως στο θέμα της μαντίλας δεν «πέφτει λόγος» στους Αυστριακούς, καθώς αυτή δεν αντιβαίνει στους νόμους και καθένας είναι ελεύθερος να τη φορά, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία επιτρέπεται ο γυμνισμός, ενώ, απευθυνόμενος και στους συμπατριώτες του, τους καλεί να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να τηρούν τους νόμους.

Απορρίπτουν την ένταξη της Τουρκίας
Η επίθεση του πρεσβευτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στην οποία διαπιστώνεται η αμετάβλητη, σαφής απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα σε ποσοστό 69%, μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 69% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 17% την υποστηρίζουν.
Υπολογίζεται ότι στην Αυστρία ζουν 250.000 Αυστριακοί τουρκικής καταγωγής, και περίπου 112.150 Τούρκοι πολίτες. Στόχος διασυρμού έχουν γίνει επανειλημμένα από το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, που είδε πρόσφατα, στις τοπικές εκλογές, τη δύναμή του να ενισχύεται στη Βιένη.

Σημερινή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τα έκανε μαντάρα Τούρκος πρέσβης

  1. Ὁ/ἡ ioanna γράφει:

    Δεν είναι μόνο η Βιέννη. Ιδού τι ζητά να κάνει η Τουρκία στην Αθήνα

    http://spetses.wordpress.com/politeia/simaia1/

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.