Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: σεβασμός στην προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2010

Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: σεβασμός στην προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν βρέθηκε κάποια εναλλακτική λύση για τη διάσωση της αρχαίας πόλης των Αλλιανών στην Τουρκία, στη περιοχή Γιορτανλί, της Περγάμου, όπου κατασκευάστηκε μεγάλο υδρευτικό φράγμα, η λειτουργία του οποίου θα κατακλύσει με νερό την αρχαία πόλη, παρόλο που, από το 2007 η Επιτροπή πρότεινε την παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης για την ενίσχυση των εργασιών ανασκαφής που εκτελούνται στο χώρο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η αρχαία πόλη αυτή τη στιγμή καλύπτεται με άμμο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη λειτουργία του φράγματος Αυτή την απάντηση έδωσε ο Επίτροπός, Stefan Fule, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης και εξωτερικής πολιτικής γειτονίας, στους ευρωβουλευτές της ΝΔ Κώστα Πουπάκη και Γιώργο Παπανικολάου σε ερώτησή τους σχετικά με προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας στην Τουρκία

Στην απάντησή του ο Επίτροπoς υπογραμμίζει ότι παρόλο που η προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς δεν καλύπτεται άμεσα από το κεκτημένο δεδομένου ότι ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, δυνάμει όμως του άρθρου 167 της συνθήκης της Λισαβόνας η ΕΕ υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών και κατ’ επέκταση των υποψήφιων προς ένταξη κρατών μελών όπως η Τουρκία, σε τομείς διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στην τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια κατάλληλων φόρα, καθώς η έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το άρθρο 26 προς το παρόν βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. σε σχετική τους δήλωση υπογράμμισαν ότι προκειμένου οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες να αποτελέσουν μέλος της ΕΕ θα πρέπει και αυτές να σέβονται τις αξίες του πολιτισμού και να εντείνουν τις προσπάθειες τους να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του πολιτισμού προστατεύοντας σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης”.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.