Ένα μοναδικό άγνωστο έργο του Γιάννη Ρίτσου, αφιερωμένο στον Πικάσο, σε διεθνή δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ένα ιστορικό και το σημαντικότερο ίσως γλυπτό του Μιχαήλ Τόμπρου «Γεώργιος Καραισκάκης», ένα εκπληκτικό έργο του Σπύρου Παπαλουκά που το φιλοτέχνησε ο «ποιητής του χρώματος» αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά και ένα άγνωστο μέχρι σήμερα έργο του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάνη Ρίτσου, που φιλοτεχνεί ένα χειρόγραφο ποίημά του αφιερωμένο στον Πάμπλο Πικάσο, περιλαμβάνονται μεταξύ των 120 μοναδικών έργων τέχνης που θα εκτεθούν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και θα δημοπρατηθούν την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Το γλυπτό του Μιχαήλ Τόμπρου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που πρόκειται για μία υπογεγραμμένη μικρογραφία του 4μετρου έφιππου ανδριάντα του ήρωα της ελληνικής επανάστασης στο Ζάππειο, έχει τη δική του ιστορία και αξία, καθώς το χάρισε ο Δήμος Αθηναίων κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αδριάντα το 1971 στο Ζάππειο, στον τότε «αντιβασιλέα» Ζωιτάκη. Το έργο συνοδεύεται και από το τότε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της εποχής όπου ο Ζωιτάκης παραλαμβάνει το γλυπτό από τα χέρια του δημάρχου Αθηναίων.

Ένα άλλο σπουδαίο, όσο και ανέκδοτο έργο που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την καταστροφή του, ανακάλυψε, διέσωσε και βγάζει για πρώτη φορά «στον αέρα» ο κ. Ευαγγελινός, είναι ένα  υπογεγραμμένο χειρόγραφο ποίημα του μεγάλου μας ποιητή και ζωγράφου Γιάννη Ρίτσου, γραμμένο για τον Πάμπλο Πικάσο, με τον τίτλο «Η χρωματοθήκη του Πικάσο». Πρόκειται για το πλέον  σημαντικό ίσως εύρημα της χρονιάς, καθώς το ποίημα διακόσμησε ο Ρίτσος με ένα εξαίρετο έργο/σχέδιο εμπνευσμένο από την δουλειά του Πικάσο.

Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που έργο του Ρίτσου βγαίνει στην ανοιχτή αγορά και δίνεται έτσι η ευκαιρία και σε ιδιώτες συλλέκτες να αποκτήσουν κάτι τόσο σημαντικό και σπάνιο. Το εκπληκτικό αυτό έργο, μαζί με ζωγραφισμένα βότσαλα και άλλα δώρα του ποιητή, διέσωσε από σχεδόν βέβαιο «χαμό» ο Θάνος Ευαγγελινός αναγνωρίζοντάς τα μέσα σε παραπεταμένες κούτες με μισοκαταστρεμένα προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, δώρα και κειμήλια γνωστού λόγιου και στενού φίλου και συνεργάτη του Ρίτσου.

Εκτός από τα δύο αυτά ανεκτίμητης αξίας έργα του Μιχ. Τόμπρου και του Γιάννη Ρίτσου, στη δημοπρασία θα βγουν «στο σφυρί» άλλα 120 περίπου  σπάνια και συλλεκτικά έργα μεταξύ των οποίων έργα των Πανταζή, Μαλέα, Γαίτη, Ακριθάκη, Διαμαντόπουλου, Τάκη, Φασιανού, Μυταρά κ.α. τα οποία θα εκτεθούν την Κυριακή 21 και Δυτέρα 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης «Ηλέκτρα Παλλάς» όπου και θα δημοπρατηθούν την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 7.15 το βράδυ.

Όπως σημειώνει ο κ. Θ.Ευαγγελινός, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για τη διεθνή δημοπρασία της προσεχούς Δευτέρας, όχι μόνο εξ αιτίας των σπάνιων και ποιοτικών έργων τέχνης που θα παρουσιαστούν, αλλά και διότι το τελευταίο διάστημα, λόγω της κρίσης και της ανασφάλειας που υπάρχει, παρατηρείται στροφή του φιλότεχνου ή επενδυτικού κοινού σε εναλλακτικές ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι η τέχνη.

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.