Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της αυτοκαταστροφής


Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η ψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται 79 συνολικά υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα. Η Νέα Δημοκρατία ήταν το μόνο κόμμα από την αντιπολίτευση που υπερψήφισε την αρχή του νομοσχεδίου, αλλά η επίμαχη διάταξη που αφορούσε τις απολύσεις 266 εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. ψηφίστηκε μόνον από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά το θέμα αυτό αποτέλεσε πεδίο έντονης τριβής κατά της δύο ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θεωρούν την κίνηση πολιτική δίωξη και προπομπό και άλλων απολύσεων συμβασιούχων αορίστου χρόνου. Το διέψευσε όμως και σήμερα κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά παράνομες προσλήψεις που έγιναν δύο μόλις ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών το Σεπτέμβριο, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού.
Από τη Νέα Δημοκρατία ο εισηγητής της κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κώστας Τζαβάρας, έκαναν λόγο για δίωξη πολιτικής εμπάθειας παρά το γεγονός της προφανούς αντισυνταγματικότητας, που επισημαίνει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Τόσο οι δύο βουλευτές, όσο και οι πρώην υπουργοί κ.κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και Χρ.Ζώης επέμειναν ότι σε τίποτε δεν πάσχουν οι προσλήψεις αυτές, ενώ κι αν ακόμη ήσαν παράνομες θα έπρεπε να ακολουθηθεί η οδός της καταγγελίας, υπογραμμίζοντας ως βέβαιη την δικαίωση των υπαλλήλων στα δικαστήρια.
Για προκλητικό σκάνδαλο κατάφωρης αδικίας μίλησε η αγορήτρια του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι δεν νοείται δικαίωμα επιλεκτικής απόλυσης συμβασιούχων αορίστου χρόνου, ενώ συνέδεσε ειδικά την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗΣ με τη μη ομολογούμενη πρόθεση εκχώρησης του αγροτικού κτηματολογίου σε ιδιώτες με προφανή λόγο την αλλαγή χρήσης δασικών υποσυστημάτων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι επιβεβαίωση του «ράβε-ξήλωνε» για το οποίο ευθύνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διόγκωσαν υπέρμετρα τον δημόσιο τομέα με άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς μόνο και μόνο για διορισμούς. Επετέθη όμως στην κυβέρνηση για την απόφαση απόλυσης μόνον όσων προσελήφθησαν από τη ΝΔ κρίνοντας ότι «εμπαίχθηκαν ότι είναι στο Δημόσιο κι αυτοί έχτισαν μια ζωή πάνω στο συμβόλαιο που έκαναν με το ανέντιμο κράτος».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ουσιαστικά παραδέχονται τα δύο μεγάλα κόμματα «ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την κατάληψη της Δημόσιας Διοίκησης από την κομματοκρατία και ποια κόμματα είναι υπεύθυνα εδώ και δεκαετίες για τους κομματικούς μηχανισμούς που έφτιαχνε ΑΕ και ΝΠΔΔ.» Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος τόνισε ότι η διαδικασία αδίκησε και το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, αφού μονοπώλησε το ενδιαφέρον το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ και όχι η μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη που ξεκίνησε με την μεγάλη και ουσιαστική ορθολογικοποίηση του «Καλλικράτη».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.