Η Αθήνα θέλει να ορίσει ημερομηνίες – στόχους για ένταξη ( της Τουρκίας …)


Θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να διεξαχθεί το 2011 Σύνοδος Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας, περιλαμβάνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «Agence Europe». Ειδικότερα, το δημοσίευμα, με τίτλο «ΕΕ – Τουρκία – Βαλκάνια: Η Αθήνα θέλει να ορίσει ημερομηνίες – στόχους για ένταξη», αναφέρει ότι επειδή η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ «έχει χάσει την πολιτική ορμή της» και έχει μετατραπεί «σε μία γραφειοκρατική, μηχανική και τεχνοκρατική διαδικασία», η Ελλάδα θέλει να δώσει μία συγκεκριμένη ώθηση στις φιλοδοξίες της Τουρκίας και των Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, με τον καθορισμό ημερομηνιών στόχων για ένταξη.

Στο δημοσίευμα γίνεται λεπτομερής αναφορά στην ομιλία του κ. Δρούτσα, την προηγούμενη Δευτέρα, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε την πρόταση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, με στόχο «να υιοθετηθεί μία πολιτική διακήρυξη που να ορίζει ένα νέο οδικό χάρτη για την τουρκική ένταξη». Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι αυτός ο οδικός χάρτης θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα εργασίας, που θα ορίζει ακριβώς τις υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, παράλληλα με ένα χρονοδιάγραμμα και καθορισμένες ημερομηνίες, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Η πολιτική διακήρυξη θα πρέπει επίσης να καθορίζει «μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ – με δεδομένο φυσικά ότι οι σχετικές επικυρώσεις για την ένταξη θα γίνουν από τα κράτη – μέλη», αναφέρει η «Agence Europe».

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην έκκληση, που απηύθυνε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας στα κράτη – μέλη που αντιτίθενται ανοιχτά στην ένταξη της Τουρκίας (όπως η Γαλλία) ή εκείνα που έχουν επιφυλάξεις (όπως η Γερμανία, η Αυστρία και άλλα) να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να μην προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα ή να μην αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη η πρόταση της Ελλάδας, όπως παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ να διοργανώσει μία Σύνοδο ΕΕ – Βαλκανίων. Στόχος της είναι η υιοθέτηση δημόσιας διακήρυξης που θα περιλαμβάνει ένα «συγκεκριμένο, φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό στόχο για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια».
express

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.