Το ΠΑΣΟΚ εκδικήθηκε το «Βήμα»!


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ*, 26.11.2010

Οι εξελίξεις στο «Βήμα» είναι θλιβερές. Εργαζόμενοι, και μάλιστα εξαιρετικά προικισμένοι δημοσιογράφοι θα χάσουν τη δουλειά τους, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σταύρου Ψυχάρη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει προσφορά θέσεων εργασίας στους πυλώνες που απέμειναν στον ΔΟΛ. Αφήστε που ορισμένοι εκεί στη Μιχαλακοπούλου, θα προτιμούσαν να κρατήσουν, με παχυλούς μισθούς διοικητικά στελέχη στον εμπορικό τομέα, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, και δεν θα νοιαστούν ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους. Δηλαδή, για την ψυχή του Συγκροτήματος, που ο Χρήστος Λαμπράκης κατάφερε να το καταστήσει «τοτέμ» της ενημέρωσης στην Ελλάδα.

«Αν ζούσε ο Λαμπράκης, δεν θα φτάναμε εδώ», αναρωτιούνταν χθες στο «Βήμα» πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν ξεχνούν τη γοητεία που ασκούσε στη σύγχρονη Ελλάδα, ο ιδρυτής του Μεγάρου Μουσικής. Ένας άνθρωπος αστείρευτης εξυπνάδας, πλούτου γνώσεων και υψηλής αισθητικής, που του επέτρεπε να συναναστρέφεται την εξουσία, χωρίς ποτέ να παρασυρθεί από τις γνωστές σειρήνες της.

Κάποιοι άλλοι, περισσότερο «ψαγμένοι» όμως, θύμιζαν το πρωτοσέλιδο της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 2007, δυο μέρες μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες εκλογές τις οποίες, εν μέσω πυρκαγιών, είχε προκηρύξει και κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής. «Παραιτηθείτε, κύριε Πρόεδρε», ήταν το πρωτοσέλιδο με το οποίο ο ΔΟΛ έδειχνε στον Γιώργο Παπανδρέου τον δρόμο της αξιοπρεπούς παραίτησης και απομάκρυνσης από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που κατέγραφε «εντυπωσιακό προβάδισμα Βενιζέλου» στη μάχη της διαδοχής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Mega».

Τα πράγματα βέβαια, δεν εξελίχτηκαν καθόλου έτσι. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τον Βενιζέλο, έγινε Πρωθυπουργός, και το «Βήμα»… έκλεισε. Με το ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον τη στενή ηγετική ομάδα που βρέθηκε τα τελευταία τρία χρόνια γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου, να… σνομπάρει επιδεικτικά το «Βήμα», και να θυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, την ενόχληση για εκείνο το πρωτοσέλιδο, και την ολόθερμη στήριξη του ΔΟΛ στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Σε μια εποχή προχωρημένης κρίσης σαν τη σημερινή, ένα ΜΜΕ που συνδέθηκε με το ιστορικό Κέντρο και προσωπικά την οικογένεια Παπανδρέου, προφανώς και δεν είχε πολλές ελπίδες επιβίωσης, εγκαταλελειμμένο μόνο και απροστάτευτο στη μέση της καταιγίδας.

Οι σημερινές εξελίξεις, είχαν ουσιαστικά δρομολογηθεί προ τριετίας. Απλώς, κάποιοι πίστευαν ότι βρίσκονταν… αρκετά click μακριά.

*Ο Ρωμύλος Κομνηνός είναι πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.