Παρέμβαση Μέρκελ υπέρ της Κύπρου


Παρέμβαση προς την Άγκυρα επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης προς την Κύπρο, έκανε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θέτει χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει λύση έως το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η γερμανική παρέμβαση έχει ιδιαίτερη άξια, καθώς εκδηλώνεται τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πρέπει να αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ενώ γίνεται προσπάθεια να ανοίξει έστω και ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό του «Ανταγωνισμού».

Στη Λευκωσία υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπα κιν Μουν που δόθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέτει, όπως είχε προαναγγελθεί, σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μέχρι τη νέα τριμερή συνάντηση στη Γενεύη στο τέλος Ιανουαρίου.

Η έκθεση προειδοποιεί απειλητικά ότι εάν δεν ξεπεράσουν οι δυο πλευρές τα σημαντικά σημεία διαφωνίας που απομένουν, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, τότε εξ αιτίας και των εκλογών τον Μάιο στην Κύπρο και τον Ιούνιο στην Τουρκία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «να πληγούν οι συνομιλίες θανάσιμα».

Εγγυήσεις
Ο κ. Μπαν κι Μουν επιβεβαιώνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη διατήρηση των Εγγυήσεων, ενώ στο εδαφικό ζητά να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη. Καταγράφεται επίσης και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο περιουσιακό, με τους Τουρκοκύπριους να ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο στους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αρνητικές εντυπώσεις όμως προκάλεσε η παρέμβαση στα εσωτερικά των δυο κοινοτήτων που επιχειρεί ο κ. Μπαν κι Μουν, με συστάσεις και παρατηρήσεις για πολιτικούς, κόμματα, θεσμούς και ΜΜΕ, επιρρίπτοντάς τους ευθύνη ότι δεν έχουν προετοιμάσει επαρκώς την κοινή γνώμη για μια λύση και ότι με επιλεγμένες διαρροές επιχειρούν να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΗΕ.

πηγη

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.