Στην ξενιτιά 80 δισ. ευρώ


Η συζήτηση αναλώνεται πάλι στο αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή όχι… Ζούμε μια ζοφερή περίοδο για την οικονομία, κατά την οποία, μέσα σ’ όλα, παρατηρείται όλο και πιο έντονη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η τάση αυτή προκαλεί προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, που όμως φαίνεται ότι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Ήδη Έλληνες… Κροίσοι, σύμφωνα με όσα ακούγονται, έχουν μεταφέρει με συνοπτικές διαδικασίες στα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, μόνο το τελευταίο διάστημα, σημαντικά ποσά – έως και 10 δισ. ευρώ. Φαίνεται δε να τους άφησε αδιάφορους το πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, το οποίο απέφερε εισπράξεις μόλις… 6 εκατ. ευρώ για την κυβέρνηση.

Τα κεφάλαια που επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν μόλις σε 123 εκατ. ευρώ έναντι 80 δισ.ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα συνολικά που βρίσκονται «αραγμένα» σε τράπεζες του εξωτερικού. Κατά τις πληροφορίες, από τον κατάλογο με τα περίπου 380 ονόματα Ελλήνων φορολογουμένων που είχαν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες μόλις 10 έκαναν χρήση των κινήτρων του υπουργείου Οικονομικών.

Υψηλοί τόκοι

Οι υπόλοιποι επέλεξαν να τα αφήσουν στο εξωτερικό παρά τις απειλές της κυβέρνησης ότι, εάν τα αφήσουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα πληρώσουν φόρο 8% επί της αξίας αυτών των κεφαλαίων. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος οι υψηλοί τόκοι που εισέπραξαν από τις αποταμιεύσεις που «ξεχάστηκαν» στο εξωτερικό να τους… «προδώσουν», αφού, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίζουν τώρα τον «πέλεκυ» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους.

Ο λόγος γίνεται για το μπλόκο που έχει στήσει το υπουργείο στα καταθετικά τους βιβλιάρια… εξωτερικού, με απώτερο σκοπό τη διαπίστωση τόσο της απόδοσης των αναλογούντων φόρων – είτε στη χώρα όπου τα έχουν καταθέσει είτε στην Ελλάδα – όσο και της προέλευσης των χρημάτων. Σε απλά λόγια, θα ζητήσει να τεκμηριώσουν το εισόδημα που δεν έχει φορολογηθεί ούτε στο κράτος του εξωτερικού που υπάρχουν οι καταθέσεις ούτε στη χώρα μας, με την επιχείρηση εντοπισμού να έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Ο «δείκτης» πάντως των τραπεζικών καταθέσεων στον ελλαδικό χώρο, παρά τη μικρή άνοδο που διαπιστώθηκε τον Αύγουστο, τον μήνα που ακολούθησε είχε καθοδική πορεία, με επιχειρηματίες και ιδιώτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να γίνεται εντονότερο το πρόβλημα της ρευστότητας.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις τον προηγούμενο μήνα άγγιξαν τα 212,8 δισ. ευρώ από 213 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο η εκροή καταθέσεων ξεπέρασε τα 25,2 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, υποχώρησαν στα 176,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτών, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση κατά 177,4 εκατ. ευρώ. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αφορούν μόνο τιςελληνικές τράπεζες, ενώ, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων έχει κατατεθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Επίσης ο περιορισμός των καταθέσεων οφείλεται και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του και φυσικά δεν αφήνει στα νοικοκυριά περιθώρια για αποταμιεύσεις

Εκτός όμως από τη διαρροή στις καταθέσεις, η ρευστότητα των τραπεζών αναμένεται να επιδεινωθεί και από τη διαφαινόμενη αύξηση του δείκτη επισφαλών δανείων, όπως προβλέπει και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε στα 92,4 δισ.ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου από 94,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου ή κατά 2%, σύμφωνα με τον μηνιαίο ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα αποθέματα σε χρυσό

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ μειώθηκε έστω και οριακά η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ, ταπεριουσιακά στοιχεία που έγιναν αποδεκτά από το ευρωσύστημα ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής και παροχή ενδοημερήσιας ρευστότητας, οι γνωστότερες σε όλους εγγυήσεις, διατηρήθηκαν σευψηλά επίπεδα, στα 137,95 δισ. ευρώ.

Η συνολική μείωση, με βάση το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί, είναι συνολικά 4 δισ. ευρώ. Η αξία των αποθεμάτων σε χρυσό της ΤτΕ διαμορφώνεται σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ενεργητικό βρίσκεται στα 132,2 δισ. ευρώ.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.