«Εισβολή» χιλιάδων Αφγανών – 20.000 εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μέσα σε εννέα μήνες.


Του Θαναση Τσιγγανα

Ο πληθυσμός μιας πόλης του Αφγανιστάν έχει «μετακομίσει» το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 στην Ελλάδα και οι Αφγανοί είναι η δεύτερη δύναμη αριθμητικά, (πρώτοι οι Αλβανοί) που έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος. Ο συνολικός τους αριθμός, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ξεπερνούσε τις 20.000 και ακολουθούν οι Σομαλοί (5.609), Παλαιστίνιοι (5.567), Πακιστανοί (5.026), Αλγερινοί (4.490), Ιρακινοί (3.675).

Ο συνολικός αριθμός λαθρομεταναστών (96.398) είναι ίσος με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009 (+0,33%).

Αφγανοί (954) και Πακιστανοί (727) εξακολουθούν να είναι στην κορυφή της λίστας με τις συλλήψεις παράνομων μεταναστών ανά υπηκοότητα στο διάστημα των τριών εβδομάδων που επιχειρεί η δύναμη RABIT της Frontex, σε συνεργασία με τις ελληνικές ομάδες συνοριοφυλακής στον Εβρο. Από τις 2 έως τις 23 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 3.494 λαθρομετανάστες, ενώ τον Οκτώβριο και οι δύο αστυνομικές διευθύνσεις του νομού είχαν αναφέρει 7.770 συλλήψεις ατόμων από 50 διαφορετικές εθνικότητες. Παράλληλα, φαίνεται ότι τους παλαιούς γνωστούς δρόμους των λαθρεμπόρων ακολουθούν σήμερα τα παράνομα κυκλώματα και οι λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (Frontex), αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Αφρο-ασιατών παράνομων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στο ευρωπαϊκό έδαφος, χρησιμοποιώντας τις «βαλκανικές οδούς», αυτές που χρησιμοποιούσε έως πρόσφατα το οργανωμένο έγκλημα.

Τα στοιχεία της Frontex διαφοροποιούν την εικόνα που έχει αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας είναι βασικές πύλες εξόδου από την Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ιταλία και τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Η τάση που περιγράφει η ανάλυση της Frontex σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται η Ε.Ε. από τα Δυτικά Βαλκάνια στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, αποτυπώνεται στη βαλκανική οδό μέσω ΠΓΔΜ-Σερβίας-Ουγγαρίας. Οπως σημειώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, «πρόκειται για μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων και προέρχονται από τη Ν. Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το 1/3 όλων των παράνομων μεταναστών που διέρχεται από την Ελλάδα έχει επιλέξει αυτή την οδό λόγω της «προσβασιμότητας και του σχετικά χαμηλού κινδύνου».

Τη ροή αυτή επιβεβαιώνουν και αστυνομικοί της αστυνομικής διεύθυνσης Κιλκίς που μίλησαν στην «Κ» κι έκαναν λόγο για 6-7 συλλήψεις την εβδομάδα. Η γέφυρα της Ειδομένης θεωρείται, τελευταία, το κομβικό σημείο Αφγανών και Σομαλών που επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής διαδρομής. Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις ομάδων -κυρίως νεαρών λαθρομεταναστών- που φθάνουν με… ταξί από την Αθήνα και περνούν κατόπιν πεζή από αφύλακτα σημεία προς την ΠΓΔΜ. Πριν από λίγες ημέρες, οι αστυνομικοί στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων συνέλαβαν τρεις Λιβανέζους που επιχείρησαν με περάσουν τα σύνορα με πλαστές ιταλικές ταυτότητες τις οποίες όπως ισχυρίστηκαν είχαν προμηθευτεί στην Ομόνοια.

Η συγκεκριμένη περιοχή στον χάρτη -όπου η Frontex έχει αποτυπώσει τις μεταναστευτικές ροές το 9μηνο του 2010- έχει αμφίδρομη σήμανση καθώς από αυτή τη συνοριογραμμή Ελλάδας-Αλβανίας, Ελλάδας-ΠΓΔΜ εξακολουθεί να εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος και μεγάλος αριθμός Αλβανών λαθρομεταναστών.

ΠΗΓΗ

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.