Το ΔΝΤ “απειλεί” και τον Σαμαρά


Διαβάστε την απίστευτη συνέντευξη του υπεύθυνου τύπου του Τέταρτου Ράιχ στην Ελλάδα

Δίνει συνέντευξη ο τοπικός Γκαουλάιτερ στη γνωστή εφημερίδα του ΔΝΤ…

Ο κύριος Ντερούζ λέει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και τονίζει (αφήνοντας να πλανάται στην ατμόσφαιρα ένας αδιόρατος εκβιασμός, που μόνο άνθρωποι που τελούν σε πλήρη παύση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας δεν μπορούν να καταλάβουν) τη σημασία του πολιτικού κλίματος για την πρόοδο του σταθεροποιητικού προγράμματος

«Oι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για το πρόγραμμα και την κυβέρνηση συνολικά» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Σερβάς Ντερούζ και προτρέπει: «Μη χαλαρώνετε». Ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρωςαλλά σοφά το πολιτικό της κεφάλαιο και να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες πολιτικές. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια μιας παρανόησης για την αποφασιστικότητά της».

Τα στελέχη της τρόικας αποδίδουν μεγάλη σημασία στο πολιτικό κλίμα, καθώς θεωρείται η κρισιμότερη παράμετρος για την πρόοδο του σταθεροποιητικού προγράμματος, και υπογραμμίζουν ότι η αποδοχή των πολιτών και η υποστήριξη της αντιπολίτευσης είναι σημαντικές για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Είναι λάθος να λέμε ότι υποστηρίζει το μνημόνιο μόνο η κυβέρνηση» λέει ο κ. Ντερούζ. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η περίοδος είναι καθοριστική για την Ελλάδα» τονίζει και προσθέτει: «Η δημιουργική υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σημείακλειδιά του προγράμματος είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Η Ελλάδα αλλάζει οικονομικά και πολιτικά και αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο προς τις αγορές. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα το καταλάβει αυτό…». Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση
Παρά τη διάθεση για «δραματοποίηση» της δεύτερης επίσκεψης αξιολόγησης της τρόικας, η πραγματικότητα είναι περισσότερο «πεζή». Οι ελεγκτές ήταν υποχρεωμένοι να κρίνουν όσα έγιναν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι όσα δεν έγιναν από τον Οκτώβριο ως σήμερα λόγω της «προεκλογικής νάρκωσης» στην οποία υπέπεσε η κυβερνητική μηχανή. Οσο λοιπόν και αν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους με τους υπουργούς για να τους παρακινήσουν να δράσουν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, οι επίσημες αξιολογήσεις (για όσα έγιναν ως τον Σεπτέμβριο) είναι θετικές. «Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης εκτελείται κανονικά σε γενικές γραμμές» διαβεβαιώνει ο κ. Ντερούζ. «Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ο επικεφαλής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων απορρίπτει κάθε θεωρητική συζήτηση για το αν η τρόικα θα αναλάμβανε το ρίσκο να εισηγηθεί τη διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα αν η χώρα παρεκκλίνει των υποχρεώσεών της. «Η μη συμμόρφωση με το πρόγραμμα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές» αρκείται να υπογραμμίσει λακωνικά. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μεταδίδουν σε συνομιλίες με «Το Βήμα της Κυριακής» ότι, σε περίπτωση που η Ιρλανδία υπογράψει την εφαρμογή μνημονίου, τότε αυτομάτως αποχωρεί από την ομάδα των χωρών που συμβάλλουν στον δανεισμό της Ελλάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση η συμβολή της Ιρλανδίας θα καλυφθεί από τη Γερμανία και ενδεχομένως το ίδιο θα συμβεί αν η Πορτογαλία ακολουθήσει την Ιρλανδία.

Ο φόβος της Ισπανίας
Σε περίπτωση όμως όπου η Ισπανία διολισθήσει στον μηχανισμό, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής, αφού η ευστάθεια και η μακροημέρευση του μηχανισμού θα τεθεί εκ των πραγμάτων εν αμφιβόλω. Παράλληλα, υπάρχει μια άλλη εξέλιξη που έχει συμβεί αθόρυβα και έχει ελάχιστα ερευνηθεί και αξιολογηθεί. Από τον Απρίλιο που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές και προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης τα γαλλικά και τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πουλήσει στην ΕΚΤ ή σε κερδοσκοπικά funds μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν, αποκτώντας έτσι «ανοσία» στις μεγάλες απώλειες που μπορεί να προκαλέσει η αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους. Γιατί λοιπόν οι χώρες τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα;

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ
ΚΑΠΟΙΟΙ εκτιμούν εξ αυτού ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να είναι θέμα χρόνου,ωστόσο ο κ.Ντερούζ αρνείται εμφατικά ότι αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος και επιμένει ότι η τρόικα δεν την επιθυμεί και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να την αποφύγει.Θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τόσο το ύψος όσο και τη δυναμική του χρέους,η οποία με βάση το χειρότερο σενάριο θα φθάσει το 160% του ΑΕΠ το 2014.
Κατά τον κ. Ντερούζ η αποφυγή της καταστροφικής για την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.Τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές τώρα θα οδηγήσουν σε ισχυρή ανάπτυξη μετά το 2012 και κατά συνέπεια η οικονομία θα μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος που- λόγω της ανάπτυξης- θα μειώνεται σταθερά ως ποσοστό του εθνικού πλούτου. «Γι΄ αυτό επιμένουμε τόσο πολύ στις διαρθρωτικές αλλαγές» καταλήγει.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.