Επιστράτευσε τους ναυτεργάτες η κυβέρνηση


Καταδίκη για τα νησιά μέσα στην κρίση

του Μηνά Τσαμόπουλου

Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, βαφτίζοντάς την «πολιτική κινητοποίηση». Η απόφαση ελήφθη «για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα».

Ειδικότερα, ο υπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας».

Και προσέθεσε: «Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στη δημόσια υγεία, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αφετέρου, να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση, οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας, για να ταφούν».

»Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης των νησιών μας, η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας, δεν φαίνεται να ήταν ικανά να επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους, να συζητήσουν και να βρούνε, μια κοινά αποδεκτή λύση. Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών, που οδήγησε σε “προγραμματισμένο ναυάγιο”, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα, που δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε, αναφορικά με την επιβολή πολιτικής επιστράτευσης των απεργών της ΠΝΟ: «Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν “εργατοπατέρας” υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση».

»Και μάλιστα, τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων. Γιατί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος».

Στο μεταξύ, σε οικονομική ανέχεια καταδικάζει η απεργία των ναυτικών τους νησιώτες. Σε μία εποχή που τα νοικοκυριά ζορίζονται οικονομικά, όπως και οι επιχειρήσεις, το γεγονός ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από την περασμένη Τρίτη προκαλεί εφιάλτες.

Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα νησιά, με αποτέλεσμα να γίνεται ανατίμηση σε όσα έχουν απομείνει, ενώ υπάρχει και η υποψία για τεχνητές ελλείψεις από κερδοσκόπους.

Από την πλευρά τους, οι νησιώτες παραγωγοί δεν μπορούν να προωθήσουν στις κεντρικές αγορές τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να παθαίνουν οικονομική ζημιά, αφού ακυρώνονται συμβόλαια και παραγγελίες.

Το παράλογο στην όλη ιστορία είναι ότι η ΠΝΟ δεν επιτρέπει τον απόπλου ούτε στα πλοία που ανήκουν σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν δώσει αύξηση 2% στη ΣΣΕ!

«Οι νησιώτες επιβάτες καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν άλλες καταστροφές και οικονομικές επιβαρύνσεις.  Τα τελευταία 15 χρόνια οι διάφοροι κλάδοι, όπως των λιμενεργατών, μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων και ναυτικών, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους, ταλαιπωρώντας όμως όλους μας, χωρίς να διασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού οφείλει να προστατεύσει  το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα την εθνική οικονομία, με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου απαιτούνται, χωρίς καθυστερήσεις» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική ακτοπλοΐα, με τη συνεχιζόμενη καθολική απεργία των ναυτεργατικών ενώσεων που υπάγονται στην ΠΝΟ και εκφράζει τις ανησυχίες της διοίκησης και των μελών του για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν πλήρως αποκοπεί τα νησιά μας από την ηπειρωτική χώρα, να σαπίζουν χιλιάδες τόνοι ευπαθών προϊόντων και να βρίσκονται σε απόγνωση έμποροι και επιχειρηματίες συμπολίτες μας.

Το παράλογο

Παράλληλα, ο ΣΕΕΝ διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις ναυτεργατικές ενώσεις, διότι, «λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα ακτοπλοΐας, δεν έχουν εξαιρεθεί, όπως θα περίμενε κανείς, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλουν την αιτηθείσα αύξηση. Διερωτώμεθα βάσει ποιας λογικής η ΠΝΟ αδιακρίτως ακινητοποιεί πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα πληρώματα έχουν ικανοποιηθεί σ’ ό,τι αφορά την αιτούμενη αύξηση των αποδοχών τους. Καλούμε την ΠΝΟ να τερματίσει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις εις βάρος των ακτοπλοϊκών πλοίων, των μελών του Συνδέσμου μας, αλλά και τυχόν άλλων που έχουν καταβάλλει την αιτουμένη αύξηση κατά τα ανωτέρω και να επιτρέψει την επανέναρξη των δρομολογίων τους, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών περιπτώσεων».

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.