“Τα παιδία παίζει” στο Υπουργείο Εξωτερικών


Χαμόγελα και θυμηδία προκάλεσε η απάντηση του ΥΠΕΞ στις αποκαλύψεις Λυγερού/Κωνσταντακόπουλου για τις μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για”φοβικές αντιλήψεις επί των εξωτερικών σχέσεων” και απέδωσε το έγγραφο που ήρθε στην δημοσιότητα σε “διερεύνηση τεχνικών και νομικών παραμέτρων” από πλευράς της υπηρεσίας, και όχι στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται κατ’εντολή του πρωθυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απέδωσε στους συντάκτες δημοσιεύματος του “Κόσμου του Επενδυτή” με τον τίτλο “Στο φως οι μυστικές διαπραγματεύσεις” : “επιλεκτική δημοσιοποίηση αποσπασμάτων σημειώματος της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών”, “διαστρέβλωση”, “αυθαίρετη ερμηνεία του περιεχομένου και του σκοπού σύνταξης του εγγράφου”, “παραπληροφόρηση” και “κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας”. Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο υπηρεσιακού εγγράφου με την επισήμανση πως πρόκειται για την απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκάλυψη των τουρκικών απαιτήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο, καθώς και των ελληνικών θέσεων. Συνεχίζοντας ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως πρόκειται για”δημοσιοποίηση πληροφοριών που είχαν διαβαθμιστεί με τον χαρακτηρισμό “άκρως απόρρητο” και άρα οι συντάκτες υπονόμευσαν τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας”.

Πάντα κατα τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ το επίμαχο έγγραφο δεν έχει κάποια σχέση με τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, αλλά “προκλήθηκε από σχετικό ερώτημα της υπηρεσιακής ηγεσίας, με σκοπό τη διερεύνηση ορισμένων τεχνικών και νομικών παραμέτρων που αφορούν την υφαλοκρηπίδα (!!!!!), προκειμένου να διαμορφωθεί καταλλήλως η ελληνική απάντηση σε αβάσιμους τουρκικούς ισχυρισμούς έναντι διαμαρτυριών μας περί παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει τέλος ότι “οι ισχυρισμοί για εγκληματική αμέλεια” είναι “κενοί περιεχομένου και σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων”, ενώ η επίκληση της “θεωρίας περί “μυστικής διπλωματίας” εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη διαιώνιση μιας….φοβικής αντίληψης για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας”, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της ΕΕ αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Εν Κρυπτώ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.