Αντισυνταγματικός ο περιορισμός του εφάπαξ με απόφαση του ΣτΕ


Με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΡΤ, αναίρεσε προηγούμενες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων με τις οποίες είχε θεωρηθεί συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός του εφάπαξ που πήραν 20 εργαζόμενοι στην κρατική ραδιοτηλεόραση, κατά τη συνταξιοδότησή τους τη διετία 1999-2001.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικό το ανώτατο όριο στο εφάπαξ όταν αυτό έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Με την απόφαση του ΣτΕ, που κινείται στο πνεύμα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικό του νόμο «Σιούφα» που επέβαλε ανώτατο όριο στο εφάπαξ, χωρίς περιορισμούς, ανοίγει ο δρόμο για να αξιώσουν χρήματα όσοι βγαίνοντας στη σύνταξη πήραν μειωμένο ποσό εφάπαξ.

Το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας η επιβολή πλαφόν του εφάπαξ που χορηγεί στους ασφαλισμένους το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης και Τουρισμού (ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ), το οποίο έχει μετονομασθεί σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Οι ανώτατοι δικαστές αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Ταμείου της ΕΡΤ ότι τα τελευταία χρόνια προ της συνταξιοδοτήσεώς των ασφαλισμένων των εργαζομένων οι εισφορές τους ήταν λιγότερες από τα ποσά που εισέρρεαν στο ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ από το αγγελιόσημο, έκριναν (3923/2010) ότι ο τρόπος σχηματισμού του ασφαλιστικού κεφαλαίου δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα πριν από την συνταξιοδότηση, αλλά όλο το χρονικό διάστημα ασφάλισης και το ύψος του εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.