Β. Μαρκεζίνης: Φοβάμαι για αδικαιολόγητες παραχωρήσεις στο Αιγαίο


Έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζειμυστικοπαθή,εκφράζει ο ακαδημαϊκός B.Μαρκεζίνης σε συνέντευξή του στην Ισοτιμία.

Θεωρεί απαραίτητο να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική. «Συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που φοβούνται τις αδικαιολόγητες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα στον χώρο του Αιγαίου» τονίζει ο κ. Μαρκεζίνης.

Στο ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ η απάντησή του προκύπτει αβίαστα: «Ο κ. Παπανδρέου, αφότου ανέλαβε την εξουσία, άργησε να εκτιμήσει την έκταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, ενώ παραμένει εμφανής η αδυναμία του να κάνει τους υπουργούς του να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Οι προσπάθειές του έχουν επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος και όχι στην προώθηση της ανάπτυξης. Η σημερινή έλλειψη κυβερνητικής συνοχής και η πλήρης αποδιοργάνωση του κράτους, στην οποία συνέβαλαν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα ο κ. Μαρκεζίνης καταλογίζει ευθύνες και στα Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνοντας πως: «Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν τονίσει επαρκώς ότι σε μεγάλο ποσοστό η μείωση των δαπανών πραγματοποιείται διά της αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους.

Η επίλυση της κρίσης δεν συνδέεται μόνο με την εξάλειψη του ελλείμματος αλλά και με τη δομική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση των κρατικών οργάνων, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδράνεια. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως όταν η εργασιακή νομοθεσία γίνει ακόμη πιο ευέλικτη για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η αναδόμηση του ελληνικού κράτους θα προέλθει και από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις ΔΕΚΟ, αλλά και από την αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει με τρόπο δίκαιο την αναγκαία μεταρρύθμιση. Επί σειρά ετών κάνουμε διαπιστώσεις για τις υπέρογκες δαπάνες στις ΔΕΚΟ, την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και θεσμών, μεταξύ των οποίων και των κοινοβουλευτικών».

Ως προς τις συχνές αναφορές του σε ενδεχόμενη απεμπόληση των εθνικών μας συμφερόντων, διευκρινίζει: «Η σχέση μεταξύ οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής σήμερα δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συνεχώς την πρώτη για να μας προετοιμάσει, όπως εκτιμώ, για μια υποχώρηση στα εξωτερικά θέματα.

Μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική είναι εφικτή μόνον όταν έχει κανείς πίσω του μια ενωμένη χώρα, ένα οργανωμένο κράτος και ένα όραμα,όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η χώρα μας έχει ανάγκηηγέτες με όραμα, με θάρρος να ασκήσουν ελληνική εξωτερική πολιτική.Διαφορετικά ο κίνδυνος η σημερινή κρίση να έχει άσχημη κατάληξη δεν είναι μόνο υπαρκτός, αλλά και ιδιαίτερα τρομακτικός».

Πηγή

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.