Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΟΝΗ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ…


ΒΑΡΥ TO ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡOZO

Στη συζήτηση χθες του γιωργάκη με τον Μπαρόζο για πρώτη φορά ανέκυψαν οι μεγάλες διαφορές της κυβέρνησης και των “αμερικάνικων” πολιτικών της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον, η οποία εως χθες εμφανιζόταν να εγκρίνει χωρίς συζήτηση τις ευθύνες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω του Μνημονίου.

Η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Πρόεδρου της Επιτροπής και του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν μπόρεσε να επιλύσει προβλήματα ή να μεταβάλει τη στάση της Επιτροπής σε ζητήματα που θα διευκόλυναν να περάσει ο ΓΑΜΑΠ στην Ελλάδα τις σαρωτικές αλλαγές του με ήπιο τρόπο. Αλλά ούτε έδειξαν κατανόηση και σε ό,τι αφορά τις υπαγορευμένες από τις ΗΠΑ ελληνικές θέσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Κατά πολλούς, κοινοτικούς παράγοντες είναι ώρα να περάσει το μήνυμα “τέρμα τα ψέμματα” στον ελληνικό λαό ότι η λιτότητα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη ώστε ο κ. Παπανδρέου να συνεχίσει με ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού (…), αλλά δεν γίνονταν διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο,

Αλλά τι νόημα έχει όταν από την πλευρά των δανειστών μας αποκλείεται η συμφωνία για την αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους. Οι ελπίδες για “ομαλή” εφαρμογή του μνημονίου, με επιστροφή στις αγορές από το 2012 και βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2013, χωρίς τη «βόμβα» χρεολυσίων για τα 110 δις. ευρώ του διεθνούς δανείου, εξανεμίζονται από τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Οι συνθήκες μακροχρόνιου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές που διαμορφώνονται επισφραγίζονται από τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, ενώ η κυβέρνηση στο προσκήνιο δηλώνει «έκπληξη», αλλά στο παρασκήνιο αρχίζει διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Κομισιόν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του «εμπάργκο» των αγορών.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να δημιουργήσει αντιγερμανικές συμμαχίες με την δική του πρότασή του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους.
Όι προτάσεις του Πρωθυπουργού φαίνεται εκ προοιμίου απίθανο να επηρεάσουν αποφασιστικά την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η λύση που φέρεται να συζητείται, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι να εγκριθεί ένα πρόσθετο δάνειο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας χωρίς προσφυγή στις αγορές, το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και, μετά το 2013, να μεταβιβασθεί στο μόνιμο μηχανισμό. Και αυτήν την επιβάρυνση φαίνεται απίθανο να αποδεχτούν οι γερμανοί για την αμερικανοκρατούμενη ελλαδίτσα.

Η επιμήκυνση δεν φαίνεται να σώζει δηλαδή.

M.A.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.