Καλύτερα 300 «λύκους» στη Βουλή ή 300 «πρόβατα»;


Στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, όπως είναι φυσικό, το σημαντικότερο όργανο είναι η Αντιπροσωπεία του λαού, δηλαδή η Βουλή. Είναι με λίγα λόγια η μικρογραφία του λαού. Το Κοινοβούλιο είναι μια, τρόπον τινά, αυθαίρετη κατασκευή, αντικαθιστώντας (αντιπροσωπεύοντας) το λαό, επειδή είναι αδύνατο το σύνολο του λαού να συγκεντρωθεί κάπου, να διαλεχτεί και να αποφασίσει, όπως γινόταν για παράδειγμα στην Άμεση Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας.

Για να μπορέσει όμως η Βουλή να επιτελέσει το ρόλο της, ως γνήσια λαϊκή αντιπροσωπεία, θα πρέπει να συγκεντρώνει οπωσδήποτε δύο ιδιότητες:

Α) Θα πρέπει να αναπαριστά μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ακριβώς το λαϊκό «μωσαϊκό» και όχι μονάχα 2-3 κομματικά «μαντριά». Αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί. Μόνο με την απλή αναλογική. Αντιθέτως η ενισχυμένη αναλογική είναι απλά κοροϊδία της δημοκρατίας, αφού παραβιάζει τη βασική δημοκρατική αρχή της ισότητας της ψήφου και ως εκ τούτου αλλοιώνει τη γνήσια λαϊκή αντιπροσώπευση, οδηγώντας σε πολιτικούς αποκλεισμούς και

Β) Θα πρέπει να υπάρχει πλήρη ανεξαρτησία λόγου και ψήφου του βουλευτή από την κομματική ηγεσία. Κάθε περιορισμός στην ελεύθερη έκφραση της βούλησης και της ελεύθερης ψήφου του λαϊκού αντιπροσώπου, από την κομματική ηγεσία, με την απειλή της διαγραφής, την απειλή της μη υπουργοποίησης και την απειλή της μη συμπερίληψης στο επόμενο ψηφοδέλτιο, αποτελούν αντιδημοκρατικές μεθόδους, οι οποίες κατατείνουν στη δημιουργία κομματικών «μαντριών» με τον αρχηγό τσοπάνη επικεφαλής.

Αυτό μόνο με δύο τρόπους μπορεί να επιτευχθεί: α) με τον πλήρη διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή ο βουλευτής δεν θα γίνεται υπουργός, αλλά θα παραμένει βουλευτής για το χρόνο που εξελέγη) και β) με την τοποθέτηση του υποψηφίου βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, όχι από τον κομματικό αρχηγό, αλλά από τα τοπικά κομματικά μέλη με προκριματική εκλογή.

Μόνο έτσι ο βουλευτής θα λειτουργήσει ελεύθερος και ανεξάρτητος σαν «λύκος», προστατεύοντας τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα ολιγαρχικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον κομματικό αρχηγό, δίνοντας πρώτα και κύρια λογαριασμό στους πολίτες που εκπροσωπεί και των οποίων τη στήριξη έχει ανάγκη, παύοντας επιτέλους να παίζει το «πρόβατο» στη στάνη του τσοπάνη αρχηγού.  Είναι αυτό που λέμε και στον τίτλο. Ότι δηλαδή προτιμούμε στη Βουλή 300 ελεύθερους λαϊκούς «λύκους», παρά 300 κομματικά «πρόβατα». Εξάλλου, ο τρόπος λειτουργίας του πολιτεύματος με τα κομματικά «μαντριά» βλέπεται πιστεύουμε όλοι που μας κατάντησε.

Σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο κυριάρχησε η απρόσωπη κομματική κατασκευή, σε βάρος της ελεύθερης ανθρώπινης προσωπικότητας. Πρέπει πιστεύουμε να κάνουμε “στροφή στον άνθρωπο”. Οι απρόσωπες κομματικές κατασκευές δεν μας βοήθησαν, το αντίθετο μάλιστα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κυριαρχήσει η ελεύθερη ανθρώπινη προσωπικότητα.

Βέβαια αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Δημοκρατίας ταιριάζει και λειτουργεί άψογα στο πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας και όχι στο ολιγαρχικό πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να το δούμε και αυτό.

ΥΓ. Προς άρση κάθε παρεξήγησης, η λέξη πρόβατα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει εδώ μεταφορική έννοια, καθόσον έχει επικρατήσει στην πιάτσα και δεν ενέχει κανένα προσωπικό ψόγο, μομφή ή χαρακτηρισμό προς το πρόσωπο των βουλευτών, ή απαξίας προς το Κοινοβούλιο, αλλά θέλει να υποδηλώσει τη μετατροπή των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε πολιτικά «μαντριά», όπου βασιλεύει η προσωπική ανελευθερία.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.