Το Καστρί στο WikiLeaks!


Η σχέση του Οίκου των Παπανδρέου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε διαχρονικά ένα από τα… μυστήρια, που εξελίχτηκαν σε αστικούς μύθους για ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Ήταν υπέρ ή κατά της υπερδύναμης; Η διερεύνηση του θέματος δεν είναι άκαιρη, ούτε στερείται περιεχομένου. Ας αναλογιστούμε για παράδειγμα, ότι η οικογένεια Παπανδρέου είναι εκείνη που έδωσε στην Ελλάδα τρεις Πρωθυπουργούς. Ο Οίκος Καραμανλή από την άλλη, έδωσε δυο, και όχι σε γονιδιακή αλληλουχία. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ανιψιός του Εθνάρχη, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γιος του Ανδρέα, που ήταν γιος του Γεωργίου.

Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» ήταν περισσότερο φιλοευρωπαϊστής, και δεν έστρεφε το βλέμμα του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο Ανδρέας ήταν πιο περίπλοκη περίπτωση. Σπούδασε στην Αμερική, υπηρέτησε στην Αμερική, έγινε καθηγητής οικονομίας, και μάλιστα από τους πλέον flexible, σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Όπως όμως γράφει και ο Μιχάλης Ιγνατίου στο βιβλίο του, επί Προεδρίας Ρήγκαν, οι Αμερικανοί σκέφτονταν ακόμη και να τον… σκοτώσουν, εκτιμώντας ότι δεν μπορούσαν να τον ελέγξουν. Και δεν είχαν και πολύ άδικο, ως προς το ότι ο πολιτικός ηγέτης της Αλλαγής υπήρξε δύσκολος στο να… τον προσεγγίσουν.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου απ’ την άλλη, έχουν ειπωθεί ιστορίες και μύθοι. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε φτάσει στο σημείο να διατρανώσει την εκτίμησή του ότι επί ημερών του Γιώργου στο υπουργείο Εξωτερικών, επίσημη γλώσσα δεν ήταν τα ελληνικά, αλλά τα αγγλικά, με… αμερικανογενή προφορά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν… καύσιμη ύλη για συνωμοσίες. Και μπορεί κανείς να τα δει από διαφορετικό πρίσμα, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του WikiLeaks, και όσες έρχονται. Σε ένα από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν, προτού συλληφθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, αναφερόταν ότι είχε συνταχθεί στον Λευκό Οίκο κατάλογος με εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν ζωτικές για τα συμφέροντά τους.

Άντε τώρα να μας πείσουν ότι… το Καστρί εξαιρείται! Κι αν καταφέρουν να πείσουν εμάς, με τον Πάγκαλο αποκλείεται να τα βγάλουν πέρα.

Statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.