Ανάπτυξη ή ύφεση;;;


Ολοι μιλάνε για ανάπτυξη, θεωρώντας την ως τη μοναδική λύση για έξοδο από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει μπει η χώρα.

Το λέει ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αντιπολιτευόμενοι, το επανέλαβε χθες ο Ολι Ρεν από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το Ecofin. Μέχρι και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που μας επισκέφθηκε χθες, για ανάπτυξη μίλησε ως αναγκαία προϋπόθεση. Μας είπε, περίπου, ότι είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει η χώρα μας να δώσει έμφαση.

Ωστόσο, σε όλα αυτά υπάρχει κάτι οξύμωρο: όλοι αυτοί που μιλάνε για ανάπτυξη, είναι αυτοί που επιβάλλουν ή εκτελούν την πολιτική που ακολουθείται σήμερα και η οποία προκαλεί το ευθέως αντίστροφο της ανάπτυξης, την ύφεση. Η τρόικα δηλαδή από τη μια πλευρά (που επιβάλλει τη συνταγή) και η κυβέρνηση από την άλλη (που την εκτελεί). Αρα, εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα αξιοπιστίας, τουλάχιστον για τους δανειστές μας.

Στόχος τους είναι πράγματι η πραγματική ανάπτυξη της χώρας, που θα συνοδεύεται από νέες θέσεις απασχόλησης και αύξηση του ΑΕΠ, ή μήπως απλά η εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανεικών; Αν επιδιώκουν το δεύτερο, είναι κατανοητό πως οι «κορόνες» περί ανάπτυξης αφορούν απλά σε επικοινωνιακούς λόγους. Αν οι προτροπές για ανάπτυξη έχουν περιεχόμενο, τότε μάλλον θα πρέπει ν’ αναθεωρήσουν την οικονομική συνταγή που μας επιβάλλουν. Γιατί και τα δυο μαζί δεν συμβαδίζουν…

Γ. Παντελάκης

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.