Απόσυρση του τουρκικού στρατού θα ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο


Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας από την Κύπρο, ζητά το Ευρωκοινοβύλιο στο προσχέδιο του ψηφίσματος της Ria Oomen-Ruijten για την Τουρκία που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο, καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, και να συμβάλει με σταθερούς όρους σε αμοιβαία λύση του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, να διευκολύνει τη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος διαπραγματεύσεων με την άμεση έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Της ζητά επίσης να διευκολύνει ουσιαστικά τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά όπως ζητήθηκε από τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι Μουν, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης ευθυγραμμισμένης με σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει δημιουργηθεί. Ζητά ακόμα, από την Τουρκία να εντατικοποιήσει τη στήριξη της προς την επιτροπή για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, διευκολύνοντας συγκεκριμένα την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στο Βορρά. Η υιοθέτηση προσχεδίου ψηφίσματος προβλέπεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τον Μάρτιο στην Ολομέλεια του ΕΚ.

kathimerini

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.